Πα. Απρ 19th, 2024

Εικόνες του 2015 στη Συκαμιά-Κραυγή αγωνίας για τη Μόρια-Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ-Διάβημα ΥΠΕΞ (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε μία περίοδο που είναι καθημερινές πλέον οι προκλήσεις της Άγκυρας, με επιθετική ρητορική και έκνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, αυξημένες εμφανίζονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Eικόνες που θυμίζουν την κρίση του 2015 διαδραματίστηκαν χθες στη Λέσβο, όπου έφτασαν 547 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Μόρια. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ‘Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Σήμερα υπήρξε και διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών στον τούρκο πρεσβευτή.

Οι αφιχθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας της Μόριας, όπου ήδη οι αιτούντες άσυλο είναι υπεράριθμοι. Την ίδια ώρα, στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση. Την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου Θα μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην περιοχή της Σκάλας Συκαμινιάς έφθασαν 13 βάρκες με 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλες τρεις έφτασαν το πρωί σε διάφορα σημεία της ανατολικής ακτογραμμής. Το ΚΥΤ στη Μόρια μπόρεσε να δεχθεί μόνο 100 περίπου άτομα ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν τη νύχτα στη δομή πρώτης υποδοχής της Σκάλας Σκαμιάς. Προβληματίζει τις αρχές το γεγονός  ότι σημειώθηκαν αφίξεις όχι τα ξημερώματα όπως γινόταν μέχρι τώρα , αλλά αργά το απόγευμα.

Όμως ήδη  η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στο ΚΥΤ  ο πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα 10.000 άτομα ενώ οι εργαζόμενοι του κέντρου μόλις πριν από λίγες ώρες σε ανακοίνωσή τους περιέγραφαν τη μή διαχειρίσιμη πλέον κατάσταση μέσα στο κέντρο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός της ελλιπούς στελέχωσης του ιατρείου του ΚΕΕΛΠΝΟ που οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι πλέον εξετάζει μόνο έκτακτα περιστατικά αφού οι δύο γιατροί μόνο που στελεχώνουν το κλιμάκιο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την ιατρική καταγραφή των νεοεισερχόμενων Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Πηγή: ΕΡΤ