Πα. Μαρ 29th, 2024

Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στα Βίλια – Καίγονται σπίτια

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Δύσκολες είναι οι ώρες για τους κατοίκους των Βιλίων. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη ημέρα και οι επόμενες ώρες είναι δυσοίωνες. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό ωστόσο μήνυμα εκκένωσης από το 112 δεν έχει ακόμα σταλεί. Χιλιάδες στρέμματα έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα και όλοι την ύστατη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες για να ανακόψουν το μέτωπο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη από αέρος και γης και οι εθελοντές κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σημειώνεται, ότι η φωτιά είχε πλησιάσει και νωρίτερα το χωριό αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Όμως, λίγο μετά τις 17:00 άλλαξε η φορά του ανέμου και μια νέα αναζωπύρωση άρχισε να απειλεί πάλι τον οικισμό. Ήδη έχουν καεί κτίσματα και απειλούνται σπίτια εκτός του χωριού. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε στο MEGA ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Από την μεριά τους,  οι κάτοικοι αγωνιούν και κάνουν έκκληση για βοήθεια. «Θα καούμε ζωντανοί. Η κατάσταση είναι δραματική. Η ατμόσφαιρα αποπνηκτική. Όλα είναι εκτός ελέγχου», φωνάζουν.