Τε. Απρ 17th, 2024

Εμβολιασμός: Σύσταση Κικίλια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Κοινοποίηση ειδήσεων

O εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εφιστώντας έτσι την προσοχή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

«Ως υπουργός Υγείας, θα συνεργαστώ μεθοδικά και στοχευμένα με φορείς της επιστημονικής κοινότητας, για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και κυρίως για την εμπέδωση της εμβολιαστικής συνείδησης. Θωρακίζουμε την υγεία μας, θωρακίζουμε τη ζωή μας», σημείωσεο κ. Κικίλιας.

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Υγείας αναφέρει πως  εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους. «Σημαίνει προφύλαξη του ατόμου και ταυτόχρονα προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αφορά, όμως, ιδιαίτερα εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: Παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, εγκυμονούσες, επαγγελματίες υγείας».

Επανεμφανίστηκε η ιλαρά στην Ελλάδα

Η δήλωση Κικίλια έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς (84.462).

Ο ΠΟΥ προσθέτει στην έκθεσή του ότι βάσει των δεδομένων για το 2018, πλέον παύει να θεωρεί το ΗΒ, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Στο ΗΒ, καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου πλην της αμερικανικής ηπείρου, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, με τα κρούσματα της ασθένειας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια και μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρα τα παιδιά, μα αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2006.

Η Κέιτ Ο’ Μπράιεν του ΠΟΥ επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στις ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, και προέτρεψε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κάθε διαδικτυακή κοινότητα να εξασφαλίζει ότι προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για την πρόληψη της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.

«Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο», στηλίτευσε η Ο’ Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ το οποίο είναι αρμόδιο γα την ανοσοποίηση και τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή; tanea.gr