Σα. Απρ 20th, 2024

Εμβόλιο Pfizer: Tι ισχύει για όσους έχουν αλλεργίες, έγκυες και πρώην ασθενείς COVID-19

Κοινοποίηση ειδήσεων

Όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί όσον αφορά τον εμβολιασμό τους, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο η φάρμακο «δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού,» αν και τα άτομα αυτά θα μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και η διαδικασία να γίνει σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Παράλληλα, όσον αφορά αυτούς που έχουν ήδη μολυνθεί στο παρελθόν από τον ιό, είναι ασφαλής όσον αφορά τον εμβολιασμό τους.

Παρά ταύτα, συστήνεται τα άτομα αυτά να αναβάλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών μετά τη μόλυνση καθώς θα έχουν ήδη αντισώματα γι’ αυτό το διάστημα και θα μπορούσαν να δώσουν τη θέση τους σε κάποιον άλλον που το έχει περισσότερη ανάγκη.

Σε ότι αφορά τις έγκυες, η ειδικός τόνισε ότι στο ενδεχόμενο λοίμωξης από τον ιό υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος σοβαρότερης νόσου και πρόωρου τοκετού» σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός τους είναι σημαντικός.

Όπως είπε, τα εμβόλια τύπου mRNA δεν αναμένεται να έχουν κάποια επίδραση στο έμβρυο «δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου». Επίσης, δεν συστήνεται η αποφυγή εγκυμοσύνης μετά από εμβολιασμό.

Για τον θηλασμό δεν υπάρχουν δεδομένα, ωστόσο δεν αναμένεται τα εμβόλια αυτά να έχουν κάποιες επιδράσεις στο μητρικό γάλα.