Πε. Μαρ 28th, 2024

Εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν τηλεφωνικές απάτες – Είχαν αφαιρέσει 1 εκ. ευρώ στην Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στην Κορινθία και σε άλλες περιοχές της χώρας είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξιχνιάστηκαν μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Τις εγκληματικές οργανώσεις, που εξαπατούσαν πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου σε επιχείρηση που έγινε και στην Αργολίδα, συλλαμβάνοντας επτά άτομα, ενώ ταυτοποίησαν τα στοιχεία έξι ακόμα ατόμων που εμπλέκονται στις ίδιες υποθέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άλλων 44 ατόμων, τα οποία δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι επτά συλλήψεις έγιναν σε περιοχές της Αττικής, ενώ μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 195 περιπτώσεις απατών.

Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που είχαν αφαιρέσει τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων από τα θύματά τους, φθάνει, σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου το 1.000.000 ευρώ.

Εντόπιζαν αγγελίες και έκαναν τους αγοραστές 

Σχετικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν έξι άνδρες – μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα μελών της. Η δράση της είχε αναπτυχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου εξιχνίασαν συνολικά 96 περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν αφαιρέσει από πολίτες περίπου 518.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, τα μέλη της, προσποιούμενα τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, τα οποία είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή, ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής.

Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς συνεργών τους. Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή έστελναν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των χρηματικών ποσών.

Δήλωναν “λογιστές 

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 99 περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά τις οποίες οι δράστες είχαν αφαιρέσει από πολίτες περίπου 440.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της, προσποιούμενα τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, όπως εποχιακό δώρο, επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19 κ.α. και τους ζητούσαν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP, που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και αφαιρούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για την δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.