Πε. Μαρ 28th, 2024

«Επικαιροποίηση Μελετών για το όρος Φουκάς – Προώθησή αυτών προς ένταξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή – κατασκευή»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αξιότιμα μέλη,
στη συνεδρίαση του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26
Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο Ζευγολατειό, έθεσα προφορικά και εκτός ημερησίας διατάξεως προς
συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης το θέμα που αφορούσε στις μελέτες που υπάρχουν για το όρος Φουκάς.

Οι μελέτες που είναι τρεις στον αριθμό, συντάχθηκαν κατά το έτος 2010 από την κα Ξένια Χρυσάφη – Ζωγράφου, αρχιτέκτονα – μηχανικό με ειδίκευση στην αναστήλωση ιστορικών μνημείων, και αφορούν τα κηρυγμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία που υπάρχουν στο όρος Φουκάς. Ειδικότερα, με το ΦΕΚ αριθ. 131, τεύχος δεύτερο, 5 Μαρτίου 1993 έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ο ημισπηλαιώδης μικρός ναός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, το επιμελώς λαξευτό κωδωνοστάσιο και το διώροφο κτίσμα για την παραμονή των πιστών. Επιπλέον, τα ερείπια του οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού «Φουκά» χαρακτηρίστηκαν ως αρχαίο μνημείο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, επανέρχομαι και καταθέτω γραπτώς την πρόταση να επικαιροποιηθούν οι μελέτες της κας Χρυσάφη για το όρος Φουκάς και να προωθηθούν σε συνεννόηση με τον δήμο Βέλου – Βόχας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς ένταξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή – κατασκευή είτε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2019 της Περιφέρειας Πελοποννήσου είτε σε αυτό που θα τρέξει κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Η επισκευή των ιστορικών διατηρητέων μνημείων στο όρος Φουκάς και η διαμόρφωση αυτών σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες
αφού συνδυάζοντας θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή και θα αναπτύξει νέες δραστηριότητες όπως είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η περιήγηση, η ορειβασία, η πεζοπορία (μονοπάτια), το ποδήλατο βουνού.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης
Αντιπρόεδρος Δ.Σ ΝΠΔΔ «Ανέλιξη»