Πε. Μαρ 28th, 2024

​ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Eπίσκεψη πραγματοποίησε, το πρωί της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ  στην Πάτρα, ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, όπου έλαβε χώρα συνάντηση εργασίας με τον Προϊστάμενο, κ. Γ. Τσιλιγιάννη, και στελέχη του Οργανισμού.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κορινθίας.

Αναλυτικά, ο κ. Κόλλιας ανέφερε τα εξής, σε σχετική δήλωσή του:

«Επισκέφθηκα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, όπου πραγματοποίησα συνάντηση εργασίας με τον Προϊστάμενο, κ. Τσιλιγιάννη Γ., τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκτιμήσεων, κ. Μαστρογιάννη Δ., την Προϊσταμένη ΚΟΕ, κ. Θανοπούλου Α. και την Επόπτρια Νομού Κορινθίας, κ. Πανταζοπούλου Α..

Είχα την ευκαιρία να θίξω ενώπιόν τους όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τους αγρότες μας και να ενημερωθώ για την εξέλιξή τους.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν εκτενώς τα εξής:

1.       Πυρκαγιές 2018: Αναμένεται η ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων (Ζεμενό και Θροφαρί μέχρι το τέλος του χρόνου).

2.     Πυρκαγιές 2020 (Αθίκια, Γαλατάκι, Ξυλοκέριζα): Έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δικαιολογητικών από τους πληγέντες και οι αντίστοιχοι φάκελοι έχουν αποσταλεί προς την κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα. Μετά το πέρας των ελέγχων, θα ανακοινωθούν τα πορίσματα και θα καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

3.     Πυρκαγιές 2021 (Κουταλάς, Σπαθοβούνι, Αρχαίες Κλεωνές, Σολομός κλπ.): Συνεχίζεται η υποβολή των δικαιολογητικών από πλευράς των πληγέντων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

4.     Ενστάσεις για τις ζημιές του 2021 (εκτός Δημοτικού Διαμερίσματος Στιμάγκας): Έχουν εκδοθεί τα πορίσματα και αναμένονται οι πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου.

5.     Ζημιές 2022 από τις βροχοπτώσεις και το παρατεταμένο κύμα καύσωνα: Το εκτιμητικό έργο για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 85% και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου 2022. Το εκτιμητικό έργο υποστηρίζεται από 35 γεωπόνους – αριθμός ρεκόρ – , τους οποίους ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζος, με προσωπική του παρέμβαση, διέθεσε για την επιτάχυνση των εκτιμήσεων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ζημιές από τους καύσωνες, εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, καθότι, όπως με ενημέρωσε ο Προϊστάμενος, οι γεωπόνοι, έπειτα από ενδελεχή έλεγχο, έχουν εντοπίσει εγκαύματα στα σταφύλια, που, κατά την κρίση μου, δικαιολογούν απολύτως την ένταξη αυτής της ζημιάς στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ Πάτρας στην κεντρική υπηρεσία εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ στην Αθήνα.

Ενόψει όλων των παραπάνω, οφείλω να συγχαρώ τον Προϊστάμενο, κ. Γ. Τσιλιγιάννη, καθώς και όλο το προσωπικό του ΕΛΓΑ Πάτρας, για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αντικειμενικές εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις.».