Τρ. Απρ 16th, 2024

Ερντογάν: «Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Λιβύη; Αποστολή στρατού στη χώρα αρχές Ιανουαρίου»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σαν να μην έχει καταδικάσει όλος ο κόσμος τη συμφωνία του με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Σαν να μην υπάρχου αντιδράσεις ακόμη κι από τον στενό σύμμαχό του, τη Ρωσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω, αλλά ανακοίνωσε σήμερα (26.12.2019) ότι είναι θέμα χρόνου να αποφασιστεί και επίσημα η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σε μια ακόμη ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μόλις ανοίξει ξανά η τουρκική Βουλή, στις 8 ή στις 9 Ιανουαρίου, θα περάσει η απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Δεν πάμε πουθενά απρόσκλητοι. Αφού έχουμε πρόσκληση από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, θα ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες την πρόθεσή του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να ενισχύσει την κυβέρνηση κυβέρνηση Σάρατζ (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Ερντογάν: Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Λιβύη

Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας και οι βλέψεις του Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, βάζουν “φωτιά” στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως δεν σταματά στη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία αφαιρεί την υφαλοκρηπίδα από ελληνικά νησιά και θέλει να γίνει ο κυρίαρχος στην περιοχή. Αυτό άλλωστε περιέγραψε, παρουσιάζοντας έναν νέο προκλητικό χάρτη, το πρακτορείο Anadolu σε άρθρο ανάλυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τυνησία την Τετάρτη, συνοδευόμενος μάλιστα από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών. Από εκεί, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την ενόχλησή (!) του για τις διπλωματικές κινήσεις που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί σαφές πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Ο Ερντογάν δεν δίστασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πει πως η Ελλάδα δεν έχει… καμία δουλειά στη Λιβύη. Αντίθετα, όπως φαίνεται πως πιστεύει, από την Τουρκία που κατά παράβαση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, θα στείλει στρατό! “Το να έχει λόγο η Ελλάδα για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι εκτός συζήτησης“, ήταν η χαρακτηριστική φράση του Ερντογάν, ενώ και για τον Χαφτάρ ανέφερε πως “δεν έχει «νόμιμο ρόλο», διεθνώς αναγνωρισμένη είναι μόνον η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Αλ Σάρατζ”.

Κυβέρνηση Τομπρούκ: Ο Ερντογάν φέρεται σαν Οθωμανός Σουλτάνος

Την απάντηση στον Ερντογάν ανέλαβε να δώσει ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ (σσ “αντίπαλης” της κυβέρνησης της Τρίπολης της οποίας ηγείται ο σύμμαχος της Τουρκίας, Σάρατζ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

Ο Νάγιεντ σημείωσε πως οι συμφωνίες Ερντογάν – Σάρατζ “φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή“, ενώ επεφύλαξε ιδιαίτερα αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο τον Ερντογάν.

“Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου”, είπε.

Με πληροφορίες από onalert.gr, newsit.gr