Πα. Απρ 19th, 2024

Ερώτηση στη Βουλή για την έγκριση κατασκευής του Πάτρα-Πύργος

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is kanelopoulos.gif

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. ο βουλευτής επισημαίνει πως “η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για τους κατοίκους του Νομού Ηλείας, ωστόσο τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος είχαν ως αποτέλεσμα το έργο να μην έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και οι συνέπειες είναι δραματικές για τον τόπο και τους κατοίκους του, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τροχαίων που σημειώνονται στο υπάρχον οδικό δίκτυο, εκ των οποίων πολλά είναι θανατηφόρα”.

Συνεχίζοντας ο κ.Νικολακόπουλος τονίζει πως η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων είναι έντονη και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναμονή.

Οπως υποστηρίζει “οι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν το έτος 2015 στην ματαίωση της δημοπράτησης του έργου, προκρίνοντας ένα διαγωνισμό συνολικού ύψους σχεδόν 470 εκατ. ευρώ, που είχε ‘σπάσει’ σε οκτώ εργολαβίες. Με αυτή τη διαδικασία ο κίνδυνος να μην κατασκευαστεί ποτέ το έργο ήταν ορατός, καθώς δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προέκυψε και πλήθος προβλημάτων, όπως καθυστερήσεις, προβλήματα με μελέτες, εγγυητικές, ομίλους που κηρύχθηκαν έκπτωτοι κ.λ.π.

Κατά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθεσε σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο και είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, του οποίου ηγείστε, προχώρησε σε σειρά ενεργειών για την απεμπλοκή των διαδικασιών και την διασφάλιση κατασκευής ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου”.

Στη συνέχεια αναφέρει πως, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Επιτροπής εξασφαλίστηκε η ένταξη του έργου ως «γέφυρα» στη νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027), διασφαλίζοντας την χρηματοδότησή του, και στην συνέχεια προχώρησε η
επανένταξη του έργου στη Σύμβαση Παραχώρησης της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΥ.

Αναμονή για το πράσινο φως

Καταλήγοντας στην ιστορία της προετοιμασίας σημειώνει πως “Το θέμα βρίσκεται, εξ όσων γνωρίζουμε, στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, την DG COMP, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για να κλείσει μία βασική εκκρεμότητα και να γίνει πλέον πράξη η προώθηση της
κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, το Υπουργείο έχει προτείνει η χρηματοδοτική συμμετοχή του Δημοσίου και της Ε.Ε. να ανέλθει στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 220 εκατ. ευρώ και της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ σε 80 εκατ. ευρώ, άρα το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε λίγο άνω των 300 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 150-200 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο σχεδιασμό, ενώ το χρονοδιάγραμμα δεν έχει μεταβληθεί και θεωρείται ότι είναι εφικτός ο στόχος υλοποίησης του έργου εντός του 2024” .

Ο κ.Νικολακόπουλος ζητά από τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή να μάθει πότε αναμένεται η σχετική έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ε.Ε. για να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου και αν θα τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα; Προβλέπεται έναρξη κατασκευής του έργου εντός του τρέχοντος έτους και ολοκλήρωσή του εντός του 2024;