Πε. Μαρ 28th, 2024

ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγ. Φανουρίου Λουτρακίου τέλεσε την Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022, εσπερινή Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τους Εφημερίους του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε στους παριστάμενους πιστούς για την προσευχή, ως τον γλυκύτερο και ωραιότερο τρόπο επικοινωνίας με τον Θεό. Παράδειγμα προσευχής αποτελεί ο Προφητάνακτας Δαυίδ, ο οποίος, όντας εκλεκτός του Θεού, αμάρτησε, ωστόσο η ειλικρινή του μετάνοια και προσευχή τον κατέστησε σαν το ηλιοτρόπιο, το οποίο προσανατολιζόμενο πάντοτε προς τον ήλιο, ευφραίνεται και καρποφορεί. Όταν προσευχόμαστε, επεσήμανε ο Ποιμενάρχης μας, δεν πρέπει να βαττολογούμε, αντίθετα οφείλουμε να προσευχόμαστε με λίγα και ουσιαστικά λόγια πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο Χριστός μας δίδαξε να προσευχόμαστε με την Κυριακή Προσευχή: Πατέρα μας που είσαι στον ουρανό, να αγιάζεται το Όνομά Σου, όπως στον ουρανό έτσι και στην γη. Όπως οι Άγιοι Άγγελοι υμνούν ακατάπαυστα και δοξολογούν Σε τον Θεό στον ουρανό, έτσι κι εμείς οφείλουμε να Σε δοξάζουμε και στην γη, για όσα μας προσφέρεις καθημερινά. Να έρθει η Βασιλεία Σου, βασιλεία δικαιοσύνης, ειρήνης και αγάπης, εδώ στην γη προκειμένου να μην υπάρχουν διαφωνίες και πόλεμοι, όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ουκρανία, όπου Χριστιανοί Ορθόδοξοι σκοτώνονται μεταξύ τους. Δος μας τον άρτον τον επιούσιον, που πολλές φορές, ένεκα της πλεονεξίας μας, δεν μας αρκεί και προσπαθούμε να αποκτήσουμε πολλά περισσότερα με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε και τα αγαθά και τις ζωές μας. Κάνε μας να είμαστε ανεκτικοί και συγχωρητικοί, αφού κι Εσύ μας ανέχεσαι και μας συγχωρείς, καθώς είμαστε ατελείς και κάνουμε λάθη. Μη μας αφήνεις να πέσουμε σε πειρασμό και να κάνουμε πράξεις που δεν αρέσουν σε Εσένα, γιατί η Βασιλεία, η δόξα και η τιμή ανήκει στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα.

Ο άνθρωπος που επικοινωνεί, ανά πάσα στιγμή και ώρα της ημέρας και της ζωής του, με τον Θεό μ’ αυτά τα λίγα λόγια, γλυκαίνεται και ευφραίνεται η καρδιά του και καθίσταται ένα λαμπρό παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να ακολουθούμε τον δρόμο του Σταυρού, που ανεβάζει τον άνθρωπο από την γη στον ουρανό και ενώνει την μία άκρη της γης με την άλλη, μέσω της αγάπης. Η αγάπη έκανε τον Χριστό να ανεβεί για εμάς στον Σταυρό, εμείς, αν αγαπάμε τον Θεό, τι κάνουμε για Αυτόν; Ας αναρωτηθούμε!