Πα. Μαρ 29th, 2024

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΥ ΓΗ ΧΑΡΑΝ ΜΕΓΑΛΗΝ» γράφει η Κατερίνα Αντωνοπούλου-Ρούκη

Κοινοποίηση ειδήσεων

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΥ ΓΗ ΧΑΡΑΝ ΜΕΓΑΛΗΝ» γράφει η Κατερίνα Αντωνοπούλου-Ρούκη

«ΧΑΡΗΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΝΗ, ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ» μας τραγουδάει ο Ποιητής Γ. Βερίτης, δηλαδή, τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου και την Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821.Δύο λαμπρά, δύο φωτεινά και δύο σωτήρια “Xαίρε”. Το ένα, “Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία” και το άλλο “Xαίρε ω χαίρε λευτεριά”. Με άλλα λόγια, γιορτάζουμε ΔΥΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥΣ, ΔΥΟ ΛΕΥΤΕΡΙΕΣ, διπλή Χαρά, διπλή Γιορτή.

«Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην, αἰνεῖτε οὐρανοὶ Θεοῦ τὴν δόξαν»Η λέξη «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» σημαίνει ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΡΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ, και ετυμολογικά προέρχεται από το ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (=ευ+άγγελος < αγγέλω) μια πολύ παλαιότερη Ελληνική λέξη (Οδύσσεια, ξ 152-153: ως νείται Οδυσσεύς ευαγγέλιον δε μοι έστω…])

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, 25 ΜΑΡΤΙΟΥ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1821, Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.Δύο Λευτεριές και οι δύο λυτρωτικές, πολύτιμες! Πανανθρώπινη η μία, Εθνική η άλλη!

25 Μαρτίου, μέρα μεγάλη και ευλογημένη! Αρχάγγελος Κυρίου κατεβαίνει από τον Ουρανό και εμφανίζεται στην αγνότερη γυναίκα από το ανθρώπινο γένος, την Παρθένο Μαρία, φέρνοντας το χαροποιό μήνυμα: «Χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σου!» Ω! Ευλογημένη ώρα, η ώρα που ακούσθηκε η αρχαγγελική φωνή του Γαβριήλ και η σάρκωση του Προαιωνίου πραγματοποιείται!

Ω! Ευλογημένο μήνυμα που το πήρε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και το διακήρυξε στα πέρατα της Οικουμένης, διότι το μήνυμα αυτό δεν αφορούσε μόνο την Παρθένο Μαρία αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ. Κλειστός ο Ουρανός, κλειστός ο Παράδεισος μέχρι τότε. Κόλαση η ζωή του ανθρώπου και Προμηθέας Δεσμώτης ο ταλαίπωρος άνθρωπος.Αλλά να! Νέα περίοδος Χαράς, Ελπίδας, Σωτηρίας ανοίγει και η περίοδος της λύπης υποχωρεί. Ο μεγαλόθυμος Θεός συγχώρεσε τον άνθρωπο και στέλνει τον μονογενή Υιό του για να σηκώσει στους αναμάρτητους ώμους του όλη την αμαρτία του κόσμου, μας στέλνει τον Λυτρωτή, τον Μεσσία, εκείνον που νίκησε τον Θάνατο με θάνατο.

Χαίρε Κεχαριτωμένη, γιατί εσύ αξιώθηκες της μεγαλύτερης χάρης να γίνεις Μητέρα του Θεού!

Χαίρε Παρθένε, γιατί εσύ έγινες το δοχείο του Αγίου Πνεύματος!

Χαίρε Θεοτόκε, γιατί με τον τόκο σου λυτρώθηκε ο άνθρωπος και αναμορφώθηκε η φύση!

Χαίρετε λαοί, γιατί το Ευαγγέλιο που καταργεί τις διακρίσεις των φύλων, την πάλη των τάξεων και την αγωνία των γενεών ήρθε στην Γη. «Ουκ εν πλέον άρσεν και θήλυ, δούλος ή ελεύθερος, βάρβαρος ή σκίθης. Οι πάντες εν εσμέν Υιοί Υψίστου»!

Χαίρετε γυναίκες, διότι γυναίκα ξεπέρασε και τους Αγγέλους!

Η απάντηση της Παρθένου Μαρίας στο κάλεσμα του Θεού «γενοίτο μοί κατά το ρήμα σου», έχει Οικουμενικό χαρακτήρα και σημασία.Ο Θεός ήθελε την ελεύθερη συγκατάθεση της ανθρωπότητας για την σωτηρία μας και αυτή η συγκατάθεση δόθηκε την 25η Μαρτίου, από την Μαριάμ, την Θεοτόκο Μαρία με τα λόγια του παραπάνω στίχου. Η εξορία ολόκληρης της Οικουμένης ανακαλέστηκε. Η Γη μετατράπηκε σε Ουρανό και ο Ουρανός έγινε κατοικητήριο από όσους πιστεύουν στον Υιόν και Λόγον του Θεού και διαφυλάττουν τις Θείες Εντολές Του.

25 Μαρτίου 1821, ο Θεός διαλέγει να φέρει το μήνυμα της Εθνικής Ελευθερίας στους σκλαβωμένους Έλληνες, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ανοιξιάτικη ημέρα που η ανθρωπότητα γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Ελεύσεως, της Θείας Σωτηρίας.

Την 25ην Μαρτίου 1821, οι πρόγονοι μας παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ζήσουν λεύτεροι ή να πεθάνουν, και ορίζουν αυτήν την ημέρα ως ημέρα ξεσηκωμού και το μήνυμα ξεχύνεται ακράτητο σε βουνά και ρουμάνια, σε κάμπους και γκρεμούς σε πέλαγα και λιμάνια, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η πολυπόθητη ώρα για το Ελληνικό γένος να λευτερωθεί μετά από τετρακόσια ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς ήρθε. Κι όπως η ανθρωπότητα λευτερώθηκε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από το σκοτάδι που ήταν παγιδευμένη, κι ο άνθρωπος λυτρώθηκε από τα μαρτύρια του Άδη, έτσι και το γένος μας λυτρώθηκε μια μέρα ανοιξιάτικη, μια μέρα του Μάρτη που η φύση ανασταίνεται και ξαναβλασταίνει από τη αβάσταχτη τούρκικη σκλαβιά.

Και η Επανάσταση ξεκινάει την ημέρα του Ευαγγελισμού · και το Λάβαρο έχει την εικόνα της Παναγίας · και τον Αγώνα ευλογεί ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός · και οι αγωνιστές, ορκίζονται «Ελευθερία η Θάνατος», στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος. Ο Γέρος του Μωρηά, το είπε ξεκάθαρα: «Όταν πιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος». «Για τον Χριστό και για την Ελλάδα». Ο ανεπανάληπτος λαός μας, αυτός ο περήφανος λαός, δεν αφομοιώθηκε, δεν παρασύρθηκε από τις πλάνες υποσχέσεις του κατακτητή, δεν υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις και τα βασανιστήρια που τον υπέβαλε. Άντεξε, βρήκε το κουράγιο να παλέψει, αντιστάθηκε και στο τέλος, σαν τον αθάνατο Φοίνικα του μύθου, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του.Η 25η Μαρτίου, είναι για όλους μας μέρα χαράς και αγαλλίασης, μέρα διπλού Ευαγγελισμού.

Ας έχουμε την Παναγιά μας Δάσκαλο μας και οδηγό μας κι ας αποκτήσουμε την πνευματική σύλληψη μέσω της προσευχής. Ας αποβάλουμε κάθε μάταιη επιθυμία, ηδονών, δόξας, πλούτου και κάθε τι άλλο πρόσκαιρο και ας γίνουμε κατά Χάριν Υιοί Θεού!

Κι ας αναφωνήσουμε ατρόμητα όλοι μαζί, με το κεφάλι ψηλά τους στίχους του ποιητή

«Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ !» ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ!

Κατερίνα Αντωνοπούλου-Ρούκη

Καθηγήτρια Αγγλικών