Πε. Απρ 25th, 2024

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – “Μετακινήσου Υπεύθυνα”

Κοινοποίηση ειδήσεων

« Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τόσο δραματική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια τόσο μεγάλη έκταση ».

Fei Liu, επιστήμονας της NASA.

Δηλώσεις σαν αυτές αναδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την επίδραση της πανδημίας του ιού COVID-19 σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όλοι μας συνειδητοποιήσαμε τη σημαντικότητα της δημοσίας υγείας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και στο περιβάλλον. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, όπως η «κοινωνική απόσταση» ή ακόμα δραστικότερα το «lockdown» έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς.

Έτσι, πιο επίκαιρη από ποτέ εμφανίζεται η αλλαγή που οφείλουμε να υιοθετήσουμε και στις μετακινήσεις μας, που προωθείται μέσω της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ). Η ενεργή κινητικότητα μέσω του ποδήλατου και του περπατήματος, αποτελούν ήπιους τρόπους μετακίνησης μηδενικών εκπομπών, διατηρώντας παράλληλα τους εαυτούς μας ασφαλείς.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης υποστηρίζει σταθερά την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ) για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Με σύνθημα «Μετακινήσουν Υπεύθυνα» ενώνουμε και φέτος δυνάμεις με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις διοργανώνοντας μια σειρά δράσεων για ένα Δήμο με«πράσινες μετακινήσεις χωρίς ρύπους για όλους» (“Zero-emission mobility for all”).

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος αφορούν:

1. Διαδικτυακή καμπάνια προώθησης των μηνυμάτων της ΕΕΚ 2020 για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

2. Διαδικτυακή συζήτηση / παρουσίαση (Webinar) με θέμα την Βιώσιμη Κινητικότητα.

3. Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο καταγραφής της συμπεριφοράς των συνδημοτών μας σχετικά με τις μετακινήσεις τους στο Δήμο μας.

4. Διαγωνισμός μέτρησης ανθρακικού αποτυπώματος με τη χρήση εφαρμογής για κινητά.

5. Κατάληψη των θέσεων παρκινγκ αυτοκίνητων στο Δημαρχείο από ποδήλατα, εντός και περιμετρικά, για την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» (22/9)