Πα. Μαρ 29th, 2024

ΕΦΚΑ: Τον Ιούλιο η επιλογή εισφορών για επικουρική και εφάπαξ

Κοινοποίηση ειδήσεων

ΕΦΚΑ: Απο την 1η Ιουλίου του 2020 θα μπορέσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να επιλέξουν σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θέλουν να ενταχθούν για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ.

Ειδικότερα η σχετική πλατφόρμα στο efka.gov.gr θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου επομένως οι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη κατηγορία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στην συνέχεια θα επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν.

Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Η κατάταξη σε μία από τις τρεις είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στη πρώτη.

Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη. H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά.

Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Ωστόσο για την κύρια σύνταξή κανονικά θα πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία μέχρι τις 20 Μαρτίου για τις εισφορές που θα πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά αλλά και να καταβάλλουν το σχετικό ποσό. Έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα επιλέξουν μέχρι τις 20 Μαρτίου μόνο τις εισφορές κύριας ασφάλισης ενώ για την επικουρική θα πληρώσουν για το πρώτο εξάμηνο 42 ευρώ το μήνα και για το εφάπαξ πάλι για το πρώτο εξάμηνο 26 ευρώ το μήνα. Η επιλογή για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ θα γίνει από 1η Ιουλίου και μετά.

Εισφορές επικουρικής και εφάπαξ

Από 1-1-2020 για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμμισθοι δικηγόροι, του οικείου τομέα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρώην ΕΤΑΑ κατατάσσονται σε 3 ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων το ποσόν της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί σε:

Ασφαλιστικές κατηγορίες ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης σε ευρώ (από 1/1/2020 έως 31/5/2022) – ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης σε ευρώ (από 1/6/2022)
1η κατηγορία 42 39
2η κατηγορία 51 47
3η κατηγορία 61 56

Για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, κατατάσσονται από 1-1-2020 σε 3 ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες – Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ
1η κατηγορία 26
2η κατηγορία 31
3η κατηγορία 37