Τρ. Απρ 16th, 2024

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πληρωμή με κάρτα ή έξτρα φόρος 22%

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με την κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) στο χέρι για σχεδόν όλες τις πληρωμές τους πρέπει είναι από σήμερα Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι. Από την 1η του έτους θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους διαφορετικά τους περιμένει πρόστιμο.

Όπως προκύπτει από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από την 01.01.2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά, δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος. Ωστόσο, στην περίπτωση που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογουμένου για διατροφή. Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογουμένου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στους φορολογουμένους των οποίων έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Ποιοι είναι αυτοί που εξαιρούνται

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται πλήρως:

– Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

– Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

– Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

– Οι φυλακισμένοι.

Ο υπολογισμός του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα γίνεται στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα. Μέχρι σήμερα όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα και πιάνονταν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων υποχρεούνταν να συγκεντρώσουν e-αποδείξεις με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Με βάση τον νόμο, το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προσδιορίζεται στο 30% του πραγματικού εισοδήματος. Για παράδειγμα, εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα είναι 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα είναι 15.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει θα ανέλθει στις 3.000 ευρώ και όχι 4.500 που ανέρχεται το τεκμαρτό εισόδημα.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή