Πα. Απρ 19th, 2024

Η άποψή μου για την απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου αναφορικά προς τους πλειστηριασμούς

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η άποψή μου για την απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου αναφορικά προς τους πλειστηριασμούς.

Ως βασική μου αρχή, είχα και έχω, το να εξετάζω προσεκτικά το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων, όταν αυτές καθαρογραφούν.

Θεωρώ, ότι ο εκάστοτε νομικός και όχι μόνο ο δικηγόρος, οφείλει καταρχάς να λάβει πλήρη γνώση του σκεπτικού μίας δικαστικής απόφασης, ώστε με νηφαλιότητα και κατόπιν διεξοδικής μελέτης, να μπορεί να αντιληφθεί τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η εκάστοτε δικανική κρίση.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να δώσει ασφαλείς απαντήσεις πρώτα στον εαυτό του και εν συνεχεία στον εντολέα του. Συγχρόνως, θα μπορέσει να εντοπίσει ζητήματα τα οποία, εκ πρώτης όψεως, δεν αναδεικνύονται από μία περιληπτική παράθεση του «δια ταύτα» μία δικαστικής απόφασης, όπως η παράθεση αυτή έχει δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες,  δικαιολογημένα έχει προκληθεί αναστάτωση, εξαιτίας των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για νίκη και μάλιστα συντριπτική των funds στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αναφορικά προς την σχετική δίκη για τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για μία απόφαση η οποία πραγματεύεται ένα θέμα τεραστίων κοινωνικών διαστάσεων και προεκτάσεων.

Φρονώ όμως, ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε νομικώς εκτενέστερα, όταν θα δούμε καθαρογραμμένο και με λεπτομέρειες το πλήρες σκεπτικό της απόφασης αυτής.

Σε πλαίσιο αμιγώς δικηγορικής πρακτικής, η συστηματικώς προσεκτική έρευνα όλων των νομικών ζητημάτων που συνιστούν λόγους ανακοπής κατά πλειστηριασμών, ανεξάρτητα δηλαδή του συγκεκριμένου ζητήματος που εξέτασε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ήταν και είναι επιτακτική αναγκαιότητα, ώστε να εξασφαλίζεται κατά τρόπο εξαντλητικό η δυνατότητα πολύπλευρης αντιμετώπισης της κατάσχεσης σε ακίνητη περιουσία.

Ενόψει αυτού, οι δικηγόροι, για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των εντολέων μας, θα πρέπει να τους καθοδηγούμε στην εξεύρεση επιπρόσθετων λύσεων-πέραν της δικαστικής οδού ειδικά όταν πια αυτό δεν είναι εφικτό-χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία της υφιστάμενης νομοθεσίας και εξηγώντας όλες τις πιθανές εκδοχές και παραμέτρους.

Ο νομικός κόσμος, οφείλει να μεταχειριστεί προσεκτικά το ζήτημα αυτής της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ώστε να μην παγιωθεί ένα κλίμα απελπισίας, πανικού, ανασφάλειας αλλά και μη εμπιστοσύνης στα Δικαστήρια και στην κρίση των Δικαστών. Αντίθετα μετά την είδηση για την απόφαση αυτή, είναι απαραίτητο να υπάρξει επικέντρωση σε όλες τις διαθέσιμες λύσεις που παρέχει ο νόμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με έναν επικείμενο πλειστηριασμό.

Μην ξεχνάμε ότι στην (νομική) καθημερινότητα, πολύ συχνά πληροφορούμαστε ότι εκδόθηκαν και εκδίδονται σπουδαίες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διασώθηκαν περιουσίες και επιχειρήσεις, έγιναν γενναίες περικοπές σε δάνεια, ρυθμίστηκαν μεγάλες οφειλές και δικαιώθηκαν δανειολήπτες. Συνεπώς η Δικαιοσύνη στην χώρα μας, παρέχει αντιπροσωπευτικά δείγματα για το ότι λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, προασπίζοντας τις αρχές που διαπνέουν το Κράτος Δικαίου.

Συζητήσεις και απόψεις για τον χρόνο της απονομής Δικαιοσύνης, για τις τυχόν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων ή για το πόσο γρήγορα εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα καθότι προέχει η έμπρακτη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών.

Πέρα όμως από όλα αυτά, το βασικότερο όλων, είναι να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να εξασφαλιστεί η ηρεμία στην κοινωνία μας, η οποία έχει ήδη ταλαιπωρηθεί πολύ από τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι κρίσεις στην υγεία και στην οικονομία. Εξάλλου είναι κοινή ομολογία ότι ουδείς θα επιθυμούσε την έκρηξη μίας βαθιάς κοινωνικής κρίσης και αναταραχής με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.

Ο χρόνος αδιαμφισβήτητα επιφέρει αλλαγές, ανατροπές και νέα δεδομένα. Ανεξαρτήτως όμως αυτών, ως δικηγόροι, καλούμαστε να εξασφαλίσουμε, καταρχάς προς όφελος των εντολέων μας, μία ψύχραιμη προσέγγιση και αντιμετώπιση του ζητήματος του πλειστηριασμών.

Αναμένουμε σαφώς, ότι η νομοθετική πρωτοβουλία, σύντομα και μέσα από μία ευρεία πολιτική συναίνεση, συνεννόηση και αποδοχή, θα ενεργήσει με τρόπο τέτοιο, ο οποίος θα αποτρέψει την ανεπανόρθωτη βλάβη των ευάλωτων και ασθενέστερα οικονομικά πολιτών και θα αποσοβήσει τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στην Πολιτεία και στους θεσμούς της, ενισχύοντας παράλληλα την υφιστάμενη νομοθεσία με εύστοχες και καίριες τομές.

Έως τότε, οφείλουμε, να συνεχίσουμε να ενεργούμε για την ελάφρυνση των εντολέων μας, καθοδηγώντας τους ως νομικοί τους παραστάτες κατά το ανθρωπίνως και νομικώς δυνατόν, στην αξιοποίηση των πιο πρόσφορων λύσεων, που θα αποδώσουν καρπούς για την εξασφάλιση της ακεραιότητας των κόπων και των περιουσιών τους.

Κωνσταντίνος Δ. Παπακωνσταντίνου

Δικηγόρος Κορίνθου