Τε. Απρ 24th, 2024

Η Αθήνα αναβαθμίζει τις διεθνείς συμμαχίες – Υπό στενή παρακολούθηση από ελληνικά πλοία το Oruc Reis (video)

In this photo provided by the Turkish Defense Ministry, Turkey's research vessel, Oruc Reis, in red and white, is surrounded by Turkish navy vessels as it was heading in the west of Antalya on the Mediterranean, Turkey, Monday, Aug 10, 2020. Tension remains high between Greece and Turkey, whose warships are in the eastern Mediterranean where Turkey has sent a research vessel to carry out seismic research for energy resources in an area Greece says is on its continental shelf.(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στήριξη από τις ΗΠΑ για την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας εξασφάλισε η Αθήνα. Η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχλησή της για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται το Oruc Reis από ελληνικά πλοία, με την Αθήνα να κρατά χαμηλούς τόνους για το περιστατικό με τις φρεγάτες.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των διπλωματικών πρωτοβουλιών και κινήσεων, καθώς αναδεικνύονται οι ελληνικές θέσεις αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας, που κλιμάκωσε την παραβατική της συμπεριφορά.

Η Αθήνα διαβάζει ιδιαίτερα θετικά τα μηνύματα που εξέπεμψε στην Άγκυρα το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το γεγονός ότι καταρτίζεται κατάλογος κυρώσεων προς ενεργοποίηση, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να βαδίζει σε παράνομα μονοπάτια.

Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή στο διάλογο. Σε ένα διάλογο, όμως, που δε θα διεξαχθεί υπό υπό πίεση, αλλά με κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, επί της μοναδικής πραγματικής διαφοράς: την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυρό συμβολισμό είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους χειριστές και τους τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται πάντα σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Αισθάνθηκα την ανάγκη να βρεθώ μαζί σας σήμερα, ημέρα συμβολική για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δε λυγίζει. Η Ελλάδα Δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή από ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εστίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των θέσεών μας. Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα μηνύματα στήριξης στην Αθήνα προκαλούν την ενόχληση της Άγκυρας, που επικαλείται δήθεν νομιμότητα στις παράνομες ενέργειες και αξιώσεις της.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Το κάλεσμα της Ε.Ε. δεν πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία, αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στις εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνονται, μετά το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Θεωρώ ότι καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε μέσα από ειρηνική διαδικασία, ιδιαίτερα του διαλόγου, και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Υπό παρακολούθηση το Oruc Reis από ελληνικά πλοία

Η στενή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων σε όλο το μήκος του Αιγαίου αλλά και στη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που κινείται παράνομα το ερευνητικό πλοίο, από το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται.

Η ηγεσία έχει δώσει εντολές για μεγάλη προσοχή προς τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, κυρίως μετά και το ναυτικό περιστατικό με τις φρεγάτες «Λήμνος» και «Κεμάλ».

Η φρεγάτα «Κεμάλ» έχει απομακρυνθεί – σύμφωνα με πληροφορίες – από την περιοχή που πλέουν τα ελληνικά πλοία και παρακολουθούν στενά το Oruc Reis.

Από την πρώτη στιγμή τα επιτελεία κράτησαν χαμηλά τους τόνους για το περιστατικό και το μόνο που έλεγαν είναι ότι χάρη στη ναυτοσύνη και τις σωστές εντολές του κυβερνήτη προς τη γέφυρα του «Λήμνος» δεν ήρθαν τα χειρότερα.

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ημέρα της Παναγιάς μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου, στο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Στρατηγός επισήμανε προς τα στελέχη, αφού έδωσε και κατευθύνσεις για διατήρηση στο 100% της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ότι είναι υπερήφανος για το προσωπικό των ΕΔ,- με ιδιαίτερη έμφαση στο προσωπικό του ΠΝ- για τον επαγγελματισμό, τη ναυτοσύνη, την ψυχραιμία, την αυταπάρνηση, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε κατά την εκτέλεση των έργων που του έχουν ανατεθεί μέχρι τώρα.

Προκλητικές δηλώσεις από Ερντογάν και εκπρόσωπο του κόμματός του – Συνάντηση Τσαβούσογλου με Πομπέο την Κυριακή

Για προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο μίλησε ο Ταγίπ Εντογάν, ενώ αύριο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε ομιλία του στον τόπο καταγωγής του, τη Ριζούντα του Πόντου, ο πρόεδρος Ερντογάν, σε τελετή εγκαινίων για μια σειρά από δημόσια έργα αναφέρθηκε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν πλέον μέρος της πραγματικής ατζέντας της Τουρκίας. «Δεν πρόκειται», είπε, «να διασπάσουμε την προσοχή μας με περιττές διενέξεις».

«Τώρα εστιάζουμε την προσοχή μας στο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο ως το τέλος. Εστιάσαμε την προσοχή μας στο να αποτρέψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Εστιάσαμε την προσοχή μας στο να αποκτήσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας σε κάθε τομέα στο πιο εξελιγμένο επίπεδο σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι τα πραγματικά θέματα στην ατζέντα της Τουρκίας» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter απείλησε ότι η Τουρκία «δεν θα εκχωρήσει ούτε μία σταγόνα από τη θάλασσα της Γαλάζιας Πατρίδας» προσθέτοντας ότι στην Γαλάζια Πατρίδα της, η Τουρκία «δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια ούτε απειλείται. Για άλλη μια φορά δε, όπως είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες μίλησε για παράνομο «ελληνικό θέατρο» που δήθεν παίζει στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για κακομαθημένη συμπεριφορά.

Πηγή: ΕΡΤ