Σα. Απρ 20th, 2024

Η «ακτινογραφία» της κάλπης – Τι ψήφισαν δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και αγρότες (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ποιοτικά στοιχεία σχετικά με το πώς ψήφισαν στις εκλογές 2023 οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι καθώς και οι αγρότες, έδωσε στην ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης.

Για την ψήφο ανά επάγγελμα στους δημοσίους υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία ξαναπαίρνει το προβάδισμα. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το προβάδισμα στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ανεβάσει τα ποσοστά της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του έχει υποχωρήσει και είναι σε δεύτερη θέση με απόσταση 12 μονάδων.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πιο περιορισμένη διαφορά διότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει χάσει 10 μονάδες σε σχέση με το 2019. Είναι μία επαγγελματική κατηγορία η οποία δίνει στα λοιπά κόμματα 21%. Ωστόσο, επισημαίνεται το 10% του ΚΚΕ. Είναι το ισχυρότερό του ποσοστό ανά επαγγελματική κατηγορία. Η άνοδός του όσο και αν έχει πιστωθεί σε επικοινωνιακή τακτική, κράτησε το κοινωνικό προφίλ που παραδοσιακά εμφανίζει η εκλογική βάση του σώματος.

Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ είναι 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό 10% και να είναι χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%. Στους άνεργους η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 26%.

Πώς ψήφισαν οι νέοι

Η ΝΔ κέρδισε και την ψήφο των νέων, καθώς οι νέοι από 17 έως 24 ετών την προτίμησαν κατά ποσοστό 31,5%, έναντι 28,8% τον ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% ΠΑΣΟΚ, 6,4% ΚΚΕ, 25 5% ΜέΡΑ25, ενώ προς την Ελληνική Λύση κατευθύνθηκε το 5,9%. Ενδεικτικό είναι ότι τρίτο στις προτιμήσεις τους είναι το “άλλο κόμμα” κατά 11,9%.