Πε. Απρ 25th, 2024

Η «γέννηση» της Σελήνης – Η 3D απεικόνιση των πλανητικών συγκρούσεων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Durham σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν μια τρισδιάστατη απεικόνιση τεράστιων πλανητικών συγκρούσεων.

Η εξομοίωση μέσω υπερ-υπολογιστών παρουσιάζει πώς πλανήτες με αραιές ατμόσφαιρες θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε ένα αρχαίο Ηλιακό Σύστημα, βάσει των συγκρούσεών τους με άλλα ουράνια σώματα.

Με τη βοήθεια του supercomputer COSMA, οι ερευνητές δημιούργησαν περισσότερες από 100 λεπτομερείς αναπαραστάσεις διαφορετικών γιγαντιαίων συγκρούσεων με τη Γη, αλλάζοντας κάθε φορά τη γωνία πρόσκρουσης και την ταχύτητα.

H Σελήνη δημιουργήθηκε περίπου 4,5 δις. χρόνια πριν, όταν η πρωτόγονη Γη συγκρούστηκε με ένα τεράστιο ουράνιο σώμα, με πιθανό μέγεθος όσο ο πλανήτης Άρης.

Σύμφωνα με το Phys.org, αποδείχτηκε ότι οι επιφανειακές συγκρούσεις, όπως αυτή που πιστεύεται ότι οδήγησε στο σχηματισμό της Σελήνης, προκάλεσαν πολύ μικρότερη ατμοσφαιρική απώλεια από ό,τι μια απευθείας σύγκρουση.

Στην περίπτωση των μετωπικών συγκρούσεων παρατηρήθηκε ακόμη και πλήρης εξαϋλωση της ατμόσφαιρας.

Τα αποτελέσματα των εξομοιώσεων παρέχουν μια καλύτερη κατανόηση για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια τεράστιων συγκρούσεων, που είναι πολύ συνηθισμένα και σημαντικά γεγονότα στην εξέλιξη των πλανητών.