Πε. Μαρ 28th, 2024

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με χοροστασία και τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, στον εορτάζοντα Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Βασιλικού Κορινθίας εκκίνησαν οι Ι. Ακολουθίες για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Κορίνθου το απόγευμα της Κυριακής, 4 Ιουνίου 2023. Στον Εσπερινό εκτός από πλήθους πιστών παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπυρίδων Σταματόπουλος και η πολιτευτής κ. Μαρία – Ελένη Σούκουλη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι, αφού ο Κύριος Αναλήφθηκε στους ουρανούς με την ανθρώπινη φύση, έπεμψε τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, προκειμένου να διατηρηθεί η παρουσία Του στον κόσμο και να κατευθύνει τον άνθρωπο εις πάσαν την αλήθειαν. Με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος ο Κύριος άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος, εφόσον Τον πιστεύει και Τον ακολουθεί να εισέρχεται και να μένει μαζί με τον Θεό. 

Το Πνεύμα το Άγιον κατήλθε, δημιούργησε και συγκρότησε τον θεσμό της Εκκλησίας, παρατείνει τον Χριστό στην ζωή μας δια της Θ. Κοινωνίας, έως της συντελείας των αιώνων προσφέροντας στον άνθρωπο την δυνατότητα να σώζεται και να κληρονομεί την Βασίλεια Του. Μπορούμε να χαιρόμαστε και να ψάλουμε «Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, βρύει προφητείας, ἱερέας τελειοῖ, ἀγραμμάτους σοφίαν ἐδίδαξεν, ἁλιεῖς θεολόγους ἀνέδειξεν, ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας, Ὁμοούσιε καὶ Ὁμόθρονε, τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ, Παράκλητε, δόξα σοι». Οι Εκκλησίες μας είναι εικονογραφημένες με τα πρόσωπα εκείνων που, όπως γράφει ο Απ. Πέτρος, «ὑμῖν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμὸν ἵνα ἐπακολουθήσητε τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ» (Α΄ Πετ. β΄, 21) αγάπησαν τον Θεό και ακολούθησαν το θέλημα Του. Εμείς στρέφουμε τις προσευχές μας προς Αυτούς, που έχουν παρρησία, και τους παρακαλούμε να μας βοηθήσουν να αξιωθούμε κι εμείς της Αγιότητας και γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε·αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες» (Ἑβρ. 13,17). 

Ολοκληρώνοντας ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του που μετά από αρκετό καιρό επισκέφθηκε ξανά το Βασιλικό και τον ιστορικό Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος, ο οποίος πρόσφατα ανακαινίσθηκε με την βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Περιφερειακών μας Συμβούλων κάνοντάς μας υπερήφανους ότι ακολουθούμε τα ίχνη των πατέρων μας και δεν προδίδουμε ούτε τον Θεό μας, ούτε την Πίστη μας, ούτε και τον τόπο που θεραπεύτηκε αυτή η Πίστη συνεχίζοντας την ιστορία μας και δοξάζοντας τον Τριαδικό Θεό μας! 

Την επομένη, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετέβη μετά των συνοδών του Κληρικών, στο χωριό Κρυονέρι Κορινθίας, όπου και ετέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον εκεί πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος. 

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας δεν είναι κάτι απλό που δημιουργήθηκε προκειμένου να επηρεάζει ως θεσμός τα κοσμικά θέματα. Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, είναι η δωρεά του Χριστού που κάνει τον άνθρωπο που πιστεύει στην Ανάσταση και την διδασκαλία Του, αθάνατο. Αυτή η επιλογή του Χριστιανικού τρόπου ζωής φαίνεται απλή αλλά όποιος την ακολουθήσει οφείλει να μην παλινδρομεί γιατί όπως λέει το Ι. Ευαγγέλιο «Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν· ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ» (Ματθ. στ΄, 24). Ως Χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε παιδιά του φωτός εμφορούμενοι από το Άγιο Πνεύμα γεμάτοι καλοσύνη, δικαιοσύνη και αλήθεια. Οφείλουμε ακόμα να μην είμαστε συγκοινωνοί σε αμαρτωλά και σκοτεινά έργα αλλά να τα ελέγχουμε, ώστε να βγαίνουν στο φώς αποδεικνύοντας το πόσο ολέθρια είναι. Πρέπει να προσέχουμε το πώς συμπεριφερόμαστε, να έχουμε σοφία και σύνεση και να εξαγοράζουμε τον καιρό με έργα που ακολουθούν το θέλημα του Θεού ευχαριστώντας Τον όχι μόνο για τα ευχάριστά αλλά και για τα δυσάρεστα.

Προ της απολύσεως ο εκ Κρυονερίου καταγόμενος κ. Γεώργιος Νικολάου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για το πολύτιμο και πολυποίκιλο έργο της Ποιμαντορίας του στην Ι. Μητρόπολή μας και την ευλογητή παρουσία του στην πανήγυρη του Χωριού τους και του προσέφερε το βιβλίο του με τίτλο: «ΚΡΥΟΝΕΡΙ (ΜΑΤΣΑΝΙ) ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, Συμβολή στην μελέτη των ορεινών οικισμών της Ελλάδας».