Πε. Μαρ 28th, 2024

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020, παραμονή της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ι. Ησυχαστήριο Αγίου Παντελεήμονος Γελινιατίκων. Την διακονία του λόγου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ανέθεσε, όλως τιμητικώς, στον ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Άγιου Παντελεήμονος και στην ανιδιοτελή προσφορά της ιατρικής τέχνης στους πάσχοντες αδελφούς του. Ο κ. Καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι, όλοι οι Πιστοί οφείλουν να δίδουν πίσω στους συνανθρώπους τους, όσα ο Θεός τους προσφέρει απλόχερα ως δωρεές Του! Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Καθηγητή για την ομιλία του και απηύθηνε ευχές προς την Ι. Αδελφότητα και στους ευσεβείς προσκυνητές!
Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο Αλαμάνο Κορινθίας. Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος καλλιεργώντας με πάθος την εντολή της αγάπης, αύξησε το Θεόσταλτο χάρισμά της ιατρικής, που του δόθηκε, χαρίζοντας την ίαση για κάθε νόσο σώματος και ψυχής στους συνανθρώπους Του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θαυμαστή αρμονία των γονέων του Αγίου Παντελεήμονος, παρά τις ισχυρές αντιθέσεις τους (ειδωλολάτρης πατέρας – Χριστιανή μητέρα), που αποτέλεσμα αυτής υπήρξε ο Άγιος Παντελεήμων. Ο Θεοφιλέστατος ολοκλήρωσε την ομιλία του προτρέποντας τα σύγχρονα ζευγάρια να μην χωρίζουν με την πρώτη δυσκολία, αλλά με πίστη στον Χριστό και με ειλικρινή αγάπη να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο στο γάμο τους.
Ο Πανοσ. Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος στα Μαύρα Λιθάρια. Στο κήρυγμα του ο π. Άνθιμος τόνισε ότι ο ανάργυρος Ιατρός Άγιος Παντελεήμων, με «όπλα» την ιατρική σοφία και κυρίως την φώτιση του Θεού, θεράπευε ασθενείς, τους οποίους οι άλλοι ιατροί αδυνατούσαν να θεραπεύσουν. Ο Θεός είναι αγάπη είναι «Παντελεήμων» και δεν θέλει το πλάσμα του, ο άνθρωπος, να ζει άρρωστος και αποκομμένος απ’ Αυτόν. Εξ’ αυτής της δεσμεύσεως ο Άγιος Παντελεήμων έκανε ιατρείο του την αγία Εκκλησία του Χριστού και θεράπευσε τους πάντες χαρίζοντας τους ψυχοπνευματική υγεία! Ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας τις ευχές του Ποιμενάρχου μας!
Σήμερα Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονος στην Τραγάνα Κορινθίας. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Πιστούς ο Σεβασμιώτατος στηριζόμενος στην Ευαγγελική ρήση «ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιω. ιγ΄, 35) τόνισε ότι για να είναι κάποιος άξιος μαθητής του Κυρίου πρέπει να έχει αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους του. Εξ’ αυτού ορμώμενος ο Άγιος Παντελεήμων ελεούσε τους ανθρώπους δίδοντάς τους απλόχερα την ανιδιοτελή αγάπη του, ιατρεύοντας τους από κάθε νόσο ψυχής και σώματος. Λίγο πριν την απόλυση ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Φίλιππος Δημητρέλλος, ευχαρίστησε εκ μέρους των Ενοριτών του τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ευχόμενος όπως ο Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Παντελεήμονος, του χαρίσει έτη πολλά και να συνεχίσει να αποτελεί έμπνευση για κάθε Κληρικό και Λαϊκό της Ι. Μητροπόλεως μας!
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Ι. Ησυχαστήριο Αγίου Παντελεήμονος Γελινιατίκων. Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε, στην μητέρα του Αγίου, Αγία Ευβούλη, η οποία με την καθοδήγηση του Ιερέα Αγίου Ερμολάου, κράτησε τις ισορροπίες μέσα σ’ ένα σπίτι με ισχυρές αντιθέσεις και με «όπλα» την αγάπη και την προσευχή κατάφερε να εμπνεύσει τον Άγιο Παντελεήμονα και να τον οδηγήσει στον δρόμο του Θεού. Ολοκλήρωσε δε το κήρυγμά του μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και ευχόμενος ο Άγιος Θεός μας να συνεχίσει να αναδεικνύει μητέρες σαν την Αγία Ευβούλη και Αγίους σαν τον Άγιο Παντελεήμονα!