Πε. Απρ 25th, 2024

Η Υδρα, πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις (φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Ύδρα είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αυτό γίνεται αντιληπτό από τα τοπόσημά της (αρχοντικά, μνημεία, εκκλησίες).

Επιλέξαμε μία μικρή πολιτιστική διαδρομή για να αναδείξουμε ορισμένες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού
Οικία και Ατελιέ Τέτση.

Ο Υδραίος ζωγράφος και ακαδημαικός (1925-2016) δώρισε στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος το σπίτι των παπούδων του προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.
Πρόκειται για μια τυπική Υδραίικη κατοικία του 19ου- 20ου αιώνα, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν ένα κηροπλαστείο και ένα μπακάλικο ταβερνείο.

Η επίσκεψη στην οικία Τέτση συνδυάζεται με ένα προσκύνημα στον Ιστορικό Ναό Υπαπαντής που είναι θαμένοι οι Κουντουριώτηδες.

Ιστορικη οικια Λάζαρου Κουντουριώτη
Η οικία του πρόκριτου Λάζαρου Κουντουριώτη βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ύδρας και αντικατοπτρίζει τη ναυτική δύναμη και αίγλη του νησιού προεπαναστατικά. Στο αρχοντικό έγιναν οι σημαντικότερες διαβουλεύσεις για θέματα που αφορούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Από το 1979 περιήλθε στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και λειτουργεί ως μουσείο
Αρχοντικό Μπέη
Το σεράι έχτισε με τη συμβολή του Καπουδάν Πασά ο Γ.Βούλγαρης που διορίστηκε διοικητής στο νησί για την επιβολή του νόμου. Έφερε το γούστο της αυτοκρατορικής αυλής του Σελήμ ΙΙΙ, με επιδράσεις ροκοκό.
Η πύλη και κάποια ξυλόγλυπτα εκτίθενται στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών
Το Αρχοντικό Μανώλη Τομπάζη περιήλθε το 1936 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο ζωγράφος και διευθυντής της Σχολής Περικλής Βυζάντιος. Από τότε μέχρι σήμερα η Ύδρα έγινε αγαπημένος τόπος και θέμα για τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου
Το Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη
Κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον πλοιοκτήτη Γ.Κουντουριώτη, ο οποίος έφθασε στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.
Εγγονός του ήταν ο ελευθερωτής του Αιγαίου Παύλος Κουντουριώτης , ο οποίος χρημάτισε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στον ίσκιο του αρχοντικού βρίσκεται ο τάφος του.
Μύλος της Λόρεν
Ονομάστηκε έτσι γιατί στο μύλο γυρίστηκαν σκηνές απο την ταινία “Το Παιδί και το Δελφίνι” με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν
Η ταινία αποτελεί την πρώτη αμερικανική παραγωγή σε ελλαδικό χώρο και είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε cinemascope 55
Έτσι τελειώνει μια μικρή διαδρομή με μεγάλη ιστορία, μια βαρειά κληρονομιά για μας τους νεώτερους.