Πε. Απρ 25th, 2024

«Θερίζει» το κατακαλόκαιρο η πανδημία με 750.000 θανάτους και πάνω από 20,6 εκ. κρούσματα (video)

Catholic Priest Omar, center, leads a prayer as soldiers pause from disinfecting the Christ the Redeemer area, currently closed during the new coronavirus pandemic in Rio de Janeiro, Brazil, Thursday, Aug. 13, 2020. Authorities disinfected the site of the statue looming over Rio's beaches, preparing for what tourism officials hope will be a surge in visitors the upcoming weekend as health restrictions are eased. (AP Photo/Silvia Izquierdo)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η πανδημία του COVID19 συνεχίζει μέσα στο καλοκαίρι να στοιχίζει τη ζωή, σε τουλάχιστον 750.000 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ πάνω από 20,6 εκ.είναι τα κρούσματα. Η αμερικανική ήπειρος, Βόρεια και Νότια, μαστίζεται καθημερινά με χιλιάδες και εκατοντάδες απώλειες ενώ στην Ευρώπη το επόμενο κύμα της πανδημίας βρίσκει τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να προσπαθούν να επιβάλουν μέτρα όχι μόνο στην επικράτεια τους αλλά και μεταξύ τους επικαλούμενες την ανάσχεση του ιού.

Η Βρετανία επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από Γαλλία, Ολλανδία, Μάλτα και άλλες 3 χώρες· το Παρίσι δήλωσε ότι «λυπάται» και θα «ανταποδώσει» το μέτρο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να επιβάλλει καραντίνα από αύριο Σάββατο, διότι ο δείκτης αναπαραγωγής του κορονοϊού στη χώρα αυτή είναι πολύ υψηλός.
Η κυβέρνηση ανησυχεί για τον κίνδυνο να ενσκήψει το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για αυτό προσέθεσε την Ολλανδία, τη Μάλτα, το Μονακό, τα νησιά Τερκς και Κάικος και την Αρούμπα στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες, οι επιστρέφοντες, θα τίθενται σε καραντίνα. Ισπανία και Βέλγιο είχαν ήδη προστεθεί στη λίστα πρόσφατα.
Το γεγονός αναστάτωσε τους περίπου 400.000 Βρετανούς που παραθερίζουν στην γειτονική Γαλλία που όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε εκφράζοντας τη λύπη της για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και διεμήνυσε ότι θα εφαρμόσει «μέτρο ανταπόδοσης» της κίνησης.

Η επανεπιβολή της καραντίνας πλήττει πολλούς από τους προορισμούς που προτιμούν οι Βρετανοί για τουρισμό εν μέσω του καλοκαιριού, ενώ ο τομέας του τουρισμού πασχίζει να επιβιώσει.
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα είναι ανελέητη στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή νέων κρουσμάτων μόλυνσης.
Για τους βρετανούς τουρίστες, η Γαλλία είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στην Ευρώπη, πίσω από την Ισπανία.

Στη Γαλλία καταγράφηκαν πάνω από 2.500 νέα κρούσματα μόλυνσης χθες Πέμπτη, επίπεδο στο οποίο η χώρα είχε να φθάσει από τα μέσα του Απριλίου, ενώ βρισκόταν ακόμη υπό περιορισμό.

Η Γαλλία θεωρείται εξάλλου η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τους παραθεριστές από το ΗΒ στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Στην Ευρωζώνη η ισχυρότερη χώρα η Γερμανία μετρά ακόμη 14 ασθενείς πο υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες ενώ επιβεβαιώθηκαν και άλλα 1.449 κρούσματα μόλυνσης, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 9.225 νεκρούς επί συνόλου 221.413 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο, που είναι ειδικευμένο στα λοιμώδη νοσήματα.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους τουλάχιστον 1.185 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει τους 167.248, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Το ίδιο διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα τουλάχιστον 53.276 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τα 5,27 εκατομμύρια, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου.
Η Καλιφόρνια, κατέγραψε 193 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 10.999. Ακόμη, οι αρχές επιβεβαίωσαν τουλάχιστον 8.295 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχονται σε 602.822 στην πολιτεία που ξεπερνά πλέον πολλές χώρες στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αντάλλαξαν φραστικά πυρά για το εάν πρέπει ή όχι να δοθεί εντολή στους πολίτες σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης να φορούν μάσκες, όπως εισηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να του προσάπτει «πολιτικαντισμό».

Ο  Μπάιντεν, ζήτησε την Πέμπτη να δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εντολή σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκες, για να καμφθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα. Εξήγησε μάλιστα ότι από μόνο του, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να σώσει πάνω από 40.000 ζωές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 165.000 Αμερικανοί. Πρόσθεσε, πως εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες νωρίτερα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Ο Μπάιντεν έκανε την τοποθέτηση αυτή στη δεύτερη κοινή του εμφάνιση με την υποψήφια αντιπρόεδρό του, την καλιφορνέζα γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, αφού το δίδυμο ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας.
Κατά υπολογισμούς ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ενδέχεται να ανέρχεται την 1η Δεκεμβρίου σε 300.000 νεκρούς.

Τραγικές είναι πάντα οι εξελίξεις στην Λατινική Αμερική. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχει μετατραπεί στην περιφέρεια που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, με πάνω από 5,8 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης και σχεδόν τους 229.000 από τους συνολικά 750.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.261 θανάτους και 60.091 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε ως εδώ τους 105.463 νεκρούς επί συνόλου 3.224.876 μολύνσεων από τον κορονοϊό που έχουν διαγνωστεί επίσημα, Το πλήγμα που δέχεται η Βραζιλία από την πανδημία του κορονοϊού είναι το δεύτερο χειρότερο στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτό που γνωρίζουν οι ΗΠΑ.

Στο Μεξικό ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το ορόσημο των 500.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλες 7.371 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 505.751.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 627 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 55.293 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το Περού, θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων καθώς πέρασε χθες Πέμπτη τα ορόσημα των 25.000 θανάτων και των 500.000 κρουσμάτων μόλυνσης.
«Έχουμε συνολικά 25.648 θανάτους», δήλωσε ο Λουίς Σουάρες, ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι τις προηγούμενες 24 ώρες σημειώθηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 277 θανάτων.Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στη χώρα έχει φθάσει τους 507.996, με 9.441 νέες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο, επίσης ρεκόρ.

Στην Κολομβία πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 308 νέους θανάτους, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στους 14.145 τους πέντε μήνες της υγειονομικής κρίσης. Οι νέοι θάνατοι δεν ήταν ο αριθμός των προηγούμενων 24 ωρών, αλλά το άθροισμα δεδομένων που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 433.805 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Κατατάσσεται τέταρτη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων μόλυνσης, πίσω από τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Στην πρωτεύουσα Μπογοτά των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων συγκεντρώνεται το 34,6% των μολύνσεων συνολικά.

Από το πρώτο τρίμηνο 2021 αναμένεται ο εμβολιασμός στην Λατινική Αμερική

Το υποψήφιο εμβόλιο που ετοιμάζει το αγγλοσουηδικό εργαστήριο AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόκειται να παραχθεί στην Αργεντινή και στο Μεξικό για να διανεμηθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής — πλην Βραζιλίας — αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Η Αργεντινή και το Μεξικό θα αναλάβουν την παραγωγή και τη διανομή στη Λατινική Αμερική του υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό που αναπτύσσουν από κοινού η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με χρηματοδότηση (και) από το Ίδρυμα Κάρλος Σλιμ. Η συμφωνία αυτή δεν αφορά τη Βραζιλία, καθώς έχει κάνει χωριστή διευθέτηση.

Ο Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο «δωρεάν σε όλους» τους πολίτες του Μεξικού. Οι φτωχότεροι δεν πρέπει να ανησυχούν», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Εμπράρδ θα προεδρεύσει σε βιντεοδιάσκεψη της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) για να παρουσιάσει τη συμφωνία για την παραγωγή και διανομή του εμβολίου στην περιφέρεια.

Στην Ασία οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντόπισαν 103 κρούσματα μόλυνσης, εκ των οποίων τα 85 ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει αναφερθεί από τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Συνολικά, ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είχε καταγράψει 14.873 μολύνσεις από τον κορονοϊό και 305 θανάτους.

Το Βιετνάμ θα αγοράσει το  ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού , ανέφερε σήμερα η κρατική τηλεόραση, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναχαιτίσει ένα νέο ξέσπασμα της νόσου έπειτα από μήνες χωρίς καθόλου εγχώρια κρούσματα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ότι η πρώτη παρτίδα του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά της ασθένειας COVID-19 θα παρουσιαστεί μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες, απορρίπτοντας ως «αβάσιμες» τις ανησυχίες για την ασφάλειά του που εξέφρασαν ορισμένοι ειδικοί λόγω της ταχείας έγκρισης του φαρμάκου από τη Μόσχα.

«Εν τω μεταξύ, το Βιετνάμ θα συνεχίσει να αναπτύσσει το δικό του εμβόλιο», μετέδωσε η Τηλεόραση του Βιετνάμ (VTV), επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσες δόσεις του ρωσικού εμβολίου παρήγγειλε ούτε πότε αναμένει να τις παραλάβει. Το εμβόλιο που αναπτύσσει το Βιετνάμ θα είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη του 2021

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP,