Τρ. Απρ 23rd, 2024

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τον σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ-Πάνω από 100 οι τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε δεκάδες χιλιάδες μετρούνται τα σπίτια χωρίς ρεύμα στην Ιαπωνία 11 ώρες  μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα ενώ ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες.

Τεράστια τα προβλήματα και στις συγκοινωνιακές συνδέσεις καθώς δρόμοι και σιδηροτροχιές κόπηκαν στη μέση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο σεισμός μεγέθους 7,4 Ρίχτερ αρχικά εκτιμήθηκε ως 7,3  και  χτύπησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα) έφερε μνήμες της καταστροφής της 11ης Μαρτίου το 2011 ενώ αρχές και εταιρείες, από παραγωγούς ημιαγωγών ως μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προσπαθούν ακόμη να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Η περιγραφές κάνουν λόγο για κομμάτια από τις προσόψεις κτιρίων έπεσαν σε δρόμους, ενώ σε κάποιες περιοχές η ηλεκτροδότηση παραμένει κομμένη.

Κάπου 24.270 νοικοκυριά που εξυπηρετεί η εταιρεία Τοχόκου συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα το πρωί, αν και η επιχείρηση διαβεβαίωσε πως στα περισσότερα η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέσα στην ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ενημέρωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχουν φθάσει τους τέσσερις ενώ άλλοι 107 έχουν τραυματιστεί, αρκετοί σοβαρά. Τόνισε ακόμη ότι οι αρχές θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ως 72 ώρες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί.

Η χθεσινή δόνηση προκάλεσε και φόβους για τσουνάμι του οποίου η προειδοποίηση ανακλήθηκε νωρίς το πρωί.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές σε κανένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, αν και οι αρχές ανέφεραν πως στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ενεργοποιήθηκε συναγερμός πυρός σε ένα από τα κτίρια του κατεστραμμένου εργοστασίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters