Πα. Μαρ 29th, 2024

Ιταλία: Δύο πρώτοι θάνατοι Ευρωπαίων από τον COVID-19 – Επέστρεψαν οι Έλληνες από το Diamond Princess

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στην Ελλάδα επέστρεψαν το πρωί του Σαββάτου οι δύο Έλληνες που βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο λόγω του κορονοϊού έχει τεθεί εδώ και καιρό σε καραντίνα στην Ιαπωνία. Τα δύο άτομα επαναπατρίστηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Ελευσίνα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα σε θαλάμους απομόνωσης για 14 μέρες, σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο. Παράλληλα, εξιτήριο πήραν σήμερα από το ίδιο νοσοκομείο, τα 2 άτομα που ήταν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους από την Κίνα.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι για την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς στη γειτονική Ιταλία καταγράφηκαν ήδη δυο πρώτοι θάνατοι Ευρωπαίων πολιτών, ενώ και στην Νότια Κορέα υπέκυψε και δεύτερο άτομο, με τα κρούσματα να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του. Τα κρούσματα χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανέφερε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας συνεχίζει να είναι το ενδεχόμενο ο Covid-19 να διαδοθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους. «Έχουμε επίσης δημοσιεύσει ένα στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης, που περιλαμβάνει έκκληση για 675 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουμε χώρες, ιδιαίτερα αυτές που είναι περισσότερο ευάλωτες».Remaining Time-0:22FullscreenUnmute

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη καθώς έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα και οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε 11 πόλεις στα βόρεια.

Στη Νότια Κορέα τα κρούσματα να έχουν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 433.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας ανέφεραν 142 νέα κρούσματα στη διάρκεια πρωινής ενημέρωσης και άλλα 87 το απόγευμα. Χθες, Παρασκευή, είχαν αναφέρει 204 κρούσματα.

Στην Κίνα, ο φονικός ιός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 2.345 ανθρώπων και πάνω από 76.000 κρούσματα, εκ των οποίων τα 11.500 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Κίνα φέρνει στην Γουχάν επτά κρουαζιερόπλοια για να στεγάσει ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Το πρώτο από τα πλοία αυτά, το Blue Whale, έφθασε χθες Παρασκευή στην Γουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος το νέου κοροναϊού, από την Γιτσάνγκ, μια γειτονική πόλη στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Τα επτά πλοία θα προσφέρουν συνολικά 1.469 κλίνες.

Υψηλόβαθμος κινέζος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, 1.716 εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και μερικοί είχαν αποβιώσει.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα 27 μέρες μετά τη μόλυνσή του, κάτι που σημαίνει πως η περίοδος επώασης του ιού μπορεί να είναι πολύ πιο μακρά από τις 14 μέρες που πιστεύεται σήμερα ότι είναι, και θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα σε όλα τα δείγματα της υπό διερεύνηση ασθενούς για κορονοϊό στην Κύπρο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, η ασθενής θα παραμείνει για νοσηλεία για 14 ημέρες.