Τρ. Απρ 16th, 2024

Ιταλία: Σκάνδαλο στη Lega – Για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών κατηγορείται ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Salvini

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is kanelopoulos.gif

Στα σημερινά πρωτοσέλιδα των Ιταλικών εφημερίδων επικρατεί το σκάνδαλο που πλήττει το Δεξιό κόμμα της Lega του Matteo Salvini και μέλος του Κυβερνητικού συνασπισμού του Mario Draghi.

Πριν από τέσσερις μόλις μέρες ο Luca Morisi, ο 48χρονος spin doctor του επικοινωνιακού “τέρατος” του Salvini – όπως ονομάζεται στην Ιταλία – και της Lega από το 2013 είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από την θέση του για “προσωπικούς λόγους” προσθέτοντας μάλιστα πως “δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα, αλλά πρέπει απλώς να αποσυνδεθώ για λίγο”. 

Όπως σχολιάζει η Corriere della Sera “χωρίς να προσθέσει λεπτομέρειες, αλλά τροφοδοτώντας έτσι τις φήμες για σοβαρές διαφωνίες” με τον Matteo Salvini την ίδια εβδομάδα που η Lega παρουσιάστηκε διχασμένη στην ψηφοφορία του Green Pass. Έτσι ο Salvini επενέβη ώστε να διαψεύσει την ύπαρξη ενός εσωτερικού μετώπου στο κόμμα του.

Όμως από χθες το βράδυ τα πράγματα άλλαξαν, εφόσον έγινε γνωστό πως ο Morisi βρέθηκε με ναρκωτικά στην κατοχή του και κατηγορείται από τρεις άνδρες πως τους προμήθευσε ναρκωτικά. Σύμφωνα με δήλωση της Εισαγγελέα της Verona, Angela Barbaglio, στο πρακτορείο ANSA “αυτό είναι ένα ασήμαντο γεγονός όσον αφορά τις δικαστικές αρχές. Ο Morisi είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο υπόπτων για φερόμενη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, των οποίων την φύση αναμένει ακόμη το αποτέλεσμα των αναλύσεων”. 

Οι πρώτες πληροφορίες από τα Ιταλικά ΜΜΕ φέρουν τον Morisi να μην έχει ακόμη κληθεί από την Εισαγγελία. Παράλληλα, στο σπίτι του βρέθηκε μικρή ποσότητα κοκαϊνης, ενώ φαίνεται να έχει προμηθεύσει σε τρεις άνδρες ποσότητα GBL, γνωστό και ως “ναρκωτικό του βιασμού”.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία του Salvini και της Lega, από την άφιξη του Morisi το 2013, ήταν μια ουσιαστική 8ετή επιτυχία, εφόσον έφερε εκατομμύρια οπαδούς απ’όλη την Ιταλία σε ένα κίνημα που μόλις την δεκαετία του ‘90 ζητούσε την διάσπαση της χώρας μεταξύ Βορρά και Νότου. 

Το επικοινωνιακό “Τέρας” που είχε γεννήσει ο Luca Morisi είχε διχάσει την κοινή γνώμη πολλές φορές, όπως τότε όταν αποφασίστηκε να δημοσιευθεί η φωτογραφία του Salvini που κρατούσε ένα πολυβόλο με την λεζάντα “οι Ευρωπαίοι πλησιάζουν και θα εφεύρουν οποιονδήποτε τρόπο για να σταματήσουν τον Καπετάνιο (το παρατσούκλι του Salvini). Αλλά είμαστε οπλισμένοι και εξοπλισμένοι με κράνη”.

Άλλη μια γνωστή περίπτωση ήταν η εκστρατεία-λαχείο που πάλι ο Morisi εφηύρε το 2018 και που ονομαζόταν “Vinci Salvini” (“Κέρδισε τον Salvini”), ένα παιχνίδι με βραβείο μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον “Καπετάνιο” που συζητήθηκε πάρα πολύ. 

Η αντίδραση του Matteo Salvini στον εν λόγω ‘σεισμό’ δεν άργησε να φτάσει. Ο ίδιος σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας πως “όταν ένας φίλος κάνει ένα λάθος που δεν το περιμένεις, και ο Luca (Morisi) έχει βλάψει τον εαυτό του περισσότερο από τους άλλους, πρώτα θυμώνεις μαζί του, και πολύ. Αλλά μετά απλώνεις το χέρι σου για να τον βοηθήσεις να σηκωθεί. Η φιλία και η αφοσίωση είναι ζωή για μένα. (…) Σε αγαπώ φίλε μου, μπορείς να βασιστείς πάνω μου. Πάντα.”

Αν λοιπόν το μήνυμα του Salvini θα μπορούσε να φανεί σαν ένα θερμό μήνυμα ενός φίλου, πρέπει να πούμε πως σε πολλούς φάνηκε αρκετά αντιφατικό, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον πολλοί μιλούν για “δύο μέτρα, δύο σταθμά”. 

Ο Matteo Salvini είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά οποιουδήποτε ναρκωτικού και μάλιστα πολλές υπήρξαν οι φορές που μίλησε για μηδενική ανοχή κατά ελαφρών και βαρέων ναρκωτικών. Σημειωτέον, στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 ο Salvini χτύπησε το θυροτηλέφωνο πολυκατοικίας στην Bologna και απευθυνόμενος σε μια οικογένεια με Τυνησιακή καταγωγή ρωτούσε αν οι ίδιοι πραγματοποιούσαν διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό το περιστατικό, το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη για αρκετές μέρες πριν την πανδημία, σήμερα είναι αντικείμενο της (πικρής) σάτιρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειωτέον, ένα βαθύτερο σχόλιο για το τότε περιστατικό υπό το σημερινό φακό και σχετικά γεγονότα του Morisi έρχεται από άρθρο της Ιταλικής Huffington Post, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά πως “ο πολιτικός-εκτελεστής είναι το είδωλο μιας άρρωστης δημοκρατίας, με το δικαστήριό του να βασίζεται η δικαιοδοσία του μίσους και το συναίσθημα της δικαιοσύνης να μετατρέπεται σε κίνητρο εκδίκησης. Και με την επιλογή των στόχων στους οποίους είναι αμείλικτη – πρώτα από όλα μετανάστες και πρόσφυγες, και γενικά με το «διαφορετικό», διαφορετικό σύμφωνα με την οντολογία του – αποκαλύπτει τη φύση του: αυταρχική, ταξική, ξενοφοβική.”

ertnews.gr