Πα. Μαρ 29th, 2024

Κίνδυνος απώλειας 110 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως στον Τουρισμό

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κατακόρυφη πτώση του τουρισμού κατά 70% το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, προβλέπει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο κ. Πολολικασβίλι ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, ανάλογα με το πότε θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της.

«Το πιθανότερο είναι μια μείωση της τάξης του 70%», εκτίμησε ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συρρίκνωση από τότε που άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση, στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Πρόσθεσε ότι η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση ότι τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των τουριστικών προορισμών.

«Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν τη λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο επικεφαλής του UNWTO. Υπογράμμισε ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες των τουριστών, οι οποίοι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με κριτήριο και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Ο κ. Πολολικασβίλι προέβλεψε ότι θα ενισχυθεί το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε αγροτικές περιοχές, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των τουριστών στις πόλεις. Όπως είπε, πρόκειται για «μία τάση, η οποία με τον κορονοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες. Ο αστικός τουρισμός, αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση».

Προτάσεις για χώρες – τουριστικούς προορισμούς

Εντός της ημέρας, ο UNWTO αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για τα κράτη – τουριστικούς προορισμούς, τις οποίες έχει αναπτύξει από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους κλάδους των αερομεταφορών και των επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι προτάσεις περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τη χρήση της τεχνολογίας για ανέπαφη διαδικασία Check-in στα ξενοδοχεία, αλλά και εφαρμογών για την καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών ενδεχόμενου κρούσματος. Οι χώρες προτείνεται να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές, ενώ συνιστάται στα ξενοδοχεία να διαθέτουν επιπλέον δωμάτια για πιθανά κρούσματα.

«Επίσης τα τεστ στα σύνορα ή ένα “διαβατήριο υγείας” με πληροφορίες για ανοσία του ατόμου θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες να φέρουν μαζί τους τον ιό», δήλωσε ο κ. Πολολικασβίλι.

Πηγή: Handelsblatt, με στοιχεία από το ΑΠΕ – ΜΠΕ