Πα. Μαρ 29th, 2024

Κίνησης Εμπρός: Συνάντηση για το ζήτημα των σχολικών εγκαταστάσεων του 4ου και 12ου δημοτικού σχολείου Κορίνθου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αντιπροσωπεία της παράταξής μας πραγματοποίησε σήμερα 9-12-2022 συνάντηση με τον κ. Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Γιώργο Πούρο για το φλέγον ζήτημα των σχολικών εγκαταστάσεων του 4ου και 12ου δημοτικού σχολείου Κορίνθου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η δημοτική σύμβουλος Πόλυ Δαγκοπούλου-Τσόγκα, το μέλος της σχολικής Επιτροπής Μιχαλίτσα Ξύδη και ο μηχανικός Δημήτρης Πρωτοπαπάς ως τεχνικός σύμβουλος.

Στον κ. Αντιδήμαρχο θέσαμε το ζήτημα της συντήρησης των σχολικών κτιρίων, την επικινδυνότητα αυτών και την πρόβλεψη περί σεισμικής τους προστασίας.  Περαιτέρω έγινε ειδική αναφορά στα σχολικά συγκροτήματα του 4ου και του 12ου δημοτικού σχολείου, που τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένων και αυτών του καθηγητή σεισμολογίας κ. Τσελέντη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων για μαθητές. Ο κ. Πούρος μαζί με υπαλλήλους μηχανικούς της υπηρεσίας, μας ενημέρωσαν για τη διαδικασία που ακολουθείται από τον Δήμο για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Από τη συζήτηση προέκυψαν σοβαρές αδυναμίες και καθυστερήσεις σχετικά με την αμεσότητα της λήψης των απαιτούμενων μέτρων αποτροπής οποιουδήποτε κινδύνου, αφού ο κ. Αντιδήμαρχος μας γνωστοποίησε ότι ενώ η απόφαση για τα έργα συντήρησης στο 4ο και 12ο δημοτικό σχολείο έχει ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, ο εργολάβος θα ξεκινήσει μόλις την ερχόμενη εβδομάδα τα έργα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν κατ΄εκτίμηση των μηχανικών του Δήμου.

Ο Δήμος ουσιαστικά αδυνατεί να παράσχει την αναγκαία προστασία στους μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων αφού όταν δεν υφίσταται ενεργή εργολαβία, δεν πραγματοποιούνται έργα συντήρησης από τον Δήμο και σε αυτό προστίθεται και το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και η άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να προβεί στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Για το θέμα του 4ου και 12ου δημοτικού σχολείου ο κ. Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι το έργο αποκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Τέλος θέσαμε υπόψιν στον κ. Αντιδήμαρχο την έντονη ανησυχία μας για τις σοβαρότατες ελλείψεις και επικινδυνότητες των σχολικών κτιρίων και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου. Επιστήσαμε την προσοχή της ανάγκης εκτίμησης και αντιμετώπισης του προβλήματος με έργα που αποκαθιστούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα πράγματα, δεδομένου ότι υπάρχουν σχολικά κτίρια τα οποία πλησιάζουν τα ενενήντα έτη από την κατασκευή τους Επίσης τονίσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση αλλά οφείλουμε ως Δήμος να προβούμε σε άμεσες και ολιστικές ενέργειες για τον προσεισμικό έλεγχο όλων των εν γένει δημοτικών κτιρίων. Η προστασία των μαθητών είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλους μας και δεν χωρούν εκπτώσεις, ολιγωρίες και μικρότητες!