Σα. Απρ 20th, 2024

Και μετά τις γιορτές..; Η αρνητική διάθεση που βιώνουμε μετά την παρέλευση των γιορτών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η αρνητική διάθεση μετά την παρέλευση των γιορτών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και πολλές φορές αντικατοπτρίζει το συναισθηματικό κόστος της απόλαυσης για λίγες εβδομάδες διασκέδασης. Παρά την παροιμία, τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν. 


Συνήθως περιλαμβάνουν οικονομικούς, φυσικούς και συναισθηματικούς συμβιβασμούς. Κατά πάσα πιθανότητα οι διακοπές σας ήταν ευχάριστες και για αυτό θα προτιμούσατε να βρίσκεστε στις διακοπές σας παρά στη δουλειά. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι δεν βιώνουν ένα αυξημένο επίπεδο ευχαρίστησης ή χαλάρωσης ενώ είναι σε διακοπές.

Για πολλούς, οι διακοπές περιλαμβάνουν απογοήτευση με καθυστερημένες πτήσεις, απογοήτευση σε δωμάτια ξενοδοχείων που δεν ταιριάζουν με τις φωτογραφίες που είδαν στο διαδίκτυο και αναποφασιστικότητα ή αβεβαιότητα σχετικά με το πού να φάνε ή τι να κάνουν.

Ακόμα κι αν οι διακοπές σας δεν είχαν την καλύτερη κατάληξη, ο εγκέφαλός μένει στο να θυμόσαστε δυσανάλογα τα μέρη των διακοπών που σας άρεσε. Είναι απλώς ένας τρόπος που ο εγκέφαλός μας ξεγελάει, πιστεύουμε, με τον ίδιο τρόπο που πιστεύουμε ότι τα κακά πράγματα είναι πιο πιθανό να συμβούν σε άλλους παρά σε εμάς.

Κάπως ειρωνικά, η ικανότητα αυτή αποτελεί ένδειξη καλής ψυχικής υγείας και ψυχολογικής λειτουργίας. Οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν και αντικατοπτρίζουν τη διάθεση είναι πιθανό να επηρεαστούν και στην περίπτωση της κατάθλιψης αλλά και στην περίοδο της αρνητικής διάθεσης μετά τις γιορτές.


Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν πραγματικά να επιστρέψουν στην εργασία τους – καθώς προσφέρει ρουτίνα, προβλεψιμότητα και παραμονή σε ένα οικείο περιβάλλον. Έτσι, αν και επιθυμούμε την αλλαγή, ο εγκέφαλός μας προτιμά την συνέπεια και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα όποτε απειλείται η συνηθισμένη ρουτίνα μας.

Επομένως, είτε είχαμε κάνει τις διακοπές μας είτε όχι, και αν προτιμούσαμε να κάνουμε διακοπές ή όχι, τότε ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος για να μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κάναμε ή θα το κάναμε. Με αυτόν τον τρόπο, πληρώνουμε το συναισθηματικό κόστος για ένα καλά απολαυστικό διάλειμμα και βιώνουμε μια επιστροφή προς το βασικό επίπεδο ευημερίας μας.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα για την αρνητική διάθεση μετά τις γιορτές, είναι ότι βιώνουμε μια μεθεόρτια επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι μια προσαρμογή σε μια κατάσταση που αλλάζει τη ρουτίνα της ζωής μας, όπως είναι οι γιορτές.

Ορισμένα «μυστικά» για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, είναι:

  • Οργανώστε το χρόνο σας και κάνετε διαχειρίσιμα πράγματα με την εξάλειψη περιττών ή υπερβολικών δραστηριοτήτων. Μπορείτε σταδιακά να αναλάβετε περισσότερες υποχρεώσεις.
  • Προσέξτε καλύτερα τον εαυτό σας, εστιάστε σε αυτόν. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και σας διασκεδάζουν.
  • Αποφύγετε πρόσωπα και καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία, περιορίστε το χρόνο που περνάτε μαζί τους σε λίγες ώρες ή το πολύ μια μέρα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει να περάσετε αρκετές ημέρες σε επισκέψεις με τοξικά μέλη της οικογένειας και γενικότερα με άτομα του κοντινού περιβάλλοντος.
  • Και να μην ξεχνάτε να είστε σε επαφή με τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας. Να αποδέχεστε τα συναισθήματα σας, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Όμως πρέπει να σημειώσουμε, ότι αν η αρνητική διάθεση συνεχίζεται για αρκετό καιρό, καλό θα είναι να επισκεφτούμε ένα ψυχολόγο.

Πηγή: PsychologyNow.gr