Τε. Ιούν 26th, 2024

Καρκίνος στα Επινεφρίδια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Καρκίνος στα Επινεφρίδια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Τα επινεφρίδια είναι δύο αδένες που εντοπίζονται στην άνω επιφάνεια του κάθε νεφρού και παράγουν ορμόνες ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι πιο σημαντικές από τις ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια είναι:

  • Κορτιζόλη
  • Αλδοστερόνη
  • Αδρεναλίνη (επινεφρίνη)
  • Ανδρογόνα

Ο  καρκίνος  στα  επινεφρίδια  αποτελεί μία σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο, η οποία αναπτύσσεται στο φλοιό των επινεφριδίων, δηλαδή στην εξωτερική ζώνη τους. Ισχυρή  υποψία για την ύπαρξη καρκίνου  στα  επινεφρίδια θα πρέπει να έχουμε για μορφώματα  των  επινεφριδίων με  μέγεθος  >  6  εκατοστά, καθώς ο κίνδυνος υπόκρυψης καρκίνου εντός ενός μορφώματος του επινεφριδίου αυξάνεται δυσανάλογα για μορφώματα διαμέτρου > 6 εκατοστών.

Καρκίνος επινεφριδίων και ορμόνες

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στα επινεφρίδια εκδηλώνονται με αυξημένη  έκκριση  επινεφριδικών  ορμονών, με τη συχνότερα εκκρινόμενη ορμόνη να είναι η κορτιζόλη, η υπερέκκριση της οποίας προκαλεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων και σημείων του συνδρόμου  Cushing.

Πέραν, ωστόσο, της κορτιζόλης, ο καρκίνος επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσει την υπερέκκριση και άλλων ορμονών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρρενοποίησης στις γυναίκες, θηλεοποίησης στους άνδρες ή  υψηλής  αλδοστερόνης  στο  αίμα.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, πως στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων, ο καρκίνος στα επινεφρίδια δεν παράγει κάποια ορμόνη και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως μη λειτουργικός καρκίνος επινεφριδίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα ανησυχητικά σημάδια;

Η ορμόνη που υπερεκκρίνεται από τον καρκίνο  επινεφριδίων θα καθορίσει και τα συμπτώματα που θα εμφανίσει κάθε ασθενής.

Συνεπώς, η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων ή οιστρογόνων στα παιδιά προκαλεί:

  • Αυξημένη τριχοφυΐα
  • Γυναικομαστία στα αγόρια
  • Πρώιμη εφηβεία τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια

Στους ενήλικες ασθενείς, ωστόσο, με καρκίνο επινεφριδίου, συναντάμε συχνότερα την υπερέκκριση κορτιζόλης και αλδοστερόνης, οι οποίες προκαλούν:

  • Παχυσαρκία
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Σύνδρομο  Cushing
  • Κατάθλιψη
  • Συχνοουρία
  • Δερματικές αλλοιώσεις

Ποια είναι η θεραπεία;

Λαμβανομένων υπόψιν των ενδεικτικών (από τις απεικονιστικές εξετάσεις) αλλά όχι αποδεικτικών στοιχείων που συνηγορούν υπέρ της κακοήθους φύσης ενός μορφώματος του επινεφριδίου, η  ορθή  θεραπεία ενός τέτοιου μορφώματος συνίσταται στη χειρουργική  αφαίρεσή  του  μορφώματος  και  του  πάσχοντος  επινεφριδίου και τη βιοψία μετά την αφαίρεση.

Η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος επινεφριδίου και του μορφώματος ονομάζεται επινεφριδεκτομή και στις μέρες μας πραγματοποιείται, συνήθως, λαπαροσκοπικά. 

Στις περιπτώσεις, ωστόσο, καρκίνου στα επινεφρίδια, η αφαίρεση θα πρέπει ιδανικά να πραγματοποιείται με την παραδοσιακή ανοικτή μέθοδο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να πραγματοποιείται και σύγχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός των λεμφαδένων της περιοχής, με πιθανή επίσης συνεξαίρεση γειτονικών οργάνων, σε περιπτώσεις διήθησής τους από την νόσο.

Την τεχνικά ιδιαίτερη και απαιτητική αυτή χειρουργική επέμβαση θα πρέπει ιδανικά να την πραγματοποιεί κάποιος εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων, ο οποίος διαθέτει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία στη διαχείριση και θεραπεία του καρκίνου των επινεφριδίων.

Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD

Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων

www.drapostolou.gr

Email: info@drapostolou.grkonstantinos.apostolou@gmail.com

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070