Σα. Απρ 20th, 2024

Καταδίκη της απόφασης Ερντογάν από ανθρώπους της διανόησης (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων δίνουν, μέσω της ΕΡΤ, τη δική τους απάντηση στην εργαλειοποίηση του πολιτισμού στο βωμό των εθνικιστικών επιλογών και των πολιτικών επιδιώξεων του Ερντογάν.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του κόσμου. Κυρίως όμως είναι ο ναός της “Αγίας του Θεού Σοφίας”. Ένα μνημείο για όλες τις θρησκείες του κόσμου. Πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει το οικουμενικό αυτό μνημείο σε τζαμί.

«Ο Καλατράβα, όταν επισκέφθηκε την Αγία Σοφία, την αποκάλεσε Ακρόπολη του Χριστιανισμού.» δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα. Χαρακτήρισε την περίφημη Δέηση με την Παναγία ένα από τα πιο συγκλονιστικά ψηφιδωτά. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα μπορώ να δω την εικόνα αυτή», σχολίασε η κα. Λαμπράκη Πλάκα.

Είναι μια πράξη που κανείς δεν την αναμένει τον 21ο αιώνα. Αυτά γίνονταν τον Μεσαίωνα. (…) Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα, να αποφασίζει κάποιος ότι είναι ο ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, αυτός που θα αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να μένουμε με σταυρωμένα χέρια» τόνισε ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης,που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, είχε συγκινήσει το Πανελλήνιο με την ταινία του Πολίτικη Κουζίνα. Αποκαλεί την Αγία Σοφία μνημείο του Πολιτισμού και ελπίζει ότι η διεθνής κατακραυγή θα αποτρέψει τη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Για τον μορφωμένο άνθρωπο, η Αγία Σοφία ήταν πάντα ένα δανεικό στέγαστρο της δικής του Πίστης. ήξερε ότι το επινόησαν άλλοι» υπογράμμισε ο κ. Μπουλμέτης.

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, αποκαλεί την ενέργεια του Ερντογάν βαρύτατο πλήγμα για τον Πολιτισμό.

Η Χάρις Αλεξίου, με γραπτή δήλωσή της στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζει άθλια την πράξη του Ερντογάν.

Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται καθημερινά την Αγιά Σοφιά, από όλο τον πλανήτη, για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της και τα υπέροχα ψηφιδωτά της. Θα παραμείνει για πάντα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου