Σα. Απρ 20th, 2024

Κεντρική διευρυμένη συνάντηση της ΚΕΕΕ και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων
This image has an empty alt attribute; its file name is 21-05-30_220234_WonderFox_Photo_GIF_001_(1).gif

Κεντρική διευρυμένη συνάντηση της ΚΕΕΕ και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Προτάσεις για την επόμενη μέρα για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Δυνατό «παρών» έδωσαν Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς στη διευρυμένη κεντρική συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), υπό τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 11.00 , στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η εξέταση των δεδομένων και κυρίως των προβλημάτων που προέκυψαν στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον των πληγεισών περιοχών της Αρκαδίας, (Μεγαλόπολη και Γορτυνία) από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης, ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για την καθοριστική συμβολή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην ανακούφιση των πληγέντων και κυρίως για την άμεση παρέμβαση της. 

«Καλούμαστε να θέσουμε στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των επιχειρήσεων και παράλληλα ανάκαμψη και ανασυγκρότηση του Νομού Αρκαδίας.  Τόνισε δε ότι «η Αρκαδία είναι ο νομός με την μικρότερη τουριστική ανάπτυξη» βάσει της μελέτης που εκπόνησε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, επισημαίνοντας ότι, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, οι δείκτες θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζει το Επιμελητήριο για την ανάδειξη των περιοχών. Η έναρξη των πρωτοβουλιών ξεκινά στη 85η ΔΕΘ με την εκδήλωση, που διοργανώνει το Επιμελητήριο, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού σε Δημοσιογράφους και Τουριστικά Πρακτορεία της Μακεδονίας.

«Τα μέτρα να πάρουν άμεσα σάρκα και οστά» τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, ήταν η εφαρμογή μέτρων διάρκειας 3-5 ετών, η χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για την ταχύτερη επαναλειτουργία τους, διαγραφή μέρους των οφειλών, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιδότηση ενοικίου των πυρόπληκτων επιχειρήσεων, παράταση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ τουλάχιστον για ένα χρόνο, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τις πληγείσες περιοχές.

Αποτύπωση της κατάστασης, προτάσεις και μέτρα κυριάρχησαν στο μενού της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν ενεργά: ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, οι Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Γιώργος Παπαηλίου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μίλτος Χρυσομάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι Δήμαρχοι, Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος και Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας και Λακωνίας, κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος και κ. Γιάννης Παναρίτης αντίστοιχα, ο Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕΕ κ. Γιάννης Βουτσινάς και το μέλος του ΔΣ 11ου Π.Τ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Νίκος Τσιαμούλος.

Το σύνολο των ομιλητών στάθηκε τόσο στις επιπτώσεις των πυρκαγιών όσο και στην ταχύτητα που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία στην εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση των περιοχών της Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.