Πε. Απρ 25th, 2024

Κοροναϊός: Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Συναγερμός με πάρτι και γάμους

Ushers wear protective face shields, before the start of "The Persians", an ancient Greek drama by Aeschylus first performed in 472 BC, following the easing of measures against the spread of the coronavirus disease (COVID-19), at the ancient amphitheatre of Epidaurus, Greece, July 24, 2020. Picture taken July 24, 2020. REUTERS/Costas Baltas

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την ώρα που οι ειδικοί κάνουν πράξη τα μέτρα που συζητούνταν τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της ανοδικής πορείας του κοροναϊού, μία νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες όλων.

Συγκεκριμένα, ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας κλειδί για τον καθορισμό νέων μέτρων ή όχι, καθώς τον Δεκαπενταύγουστο οι ειδικοί θα έχουν επιδημιολογική εικόνα για τον αν απέδωσε όχι η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτός αυτού ο Αύγουστος θα είναι ένα αρκετά δύσκολος μήνας αν σκεφτεί κανείς πως για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα γίνουν πανηγύρια, ενώ σύμφωνα και με τους νέους κανόνες πλέον κανένας δεν θα μπορεί να πιει ποτό στα όρθια στα μπαρ. 

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα που εξέδωσε το ΑΠΘ μπορεί τα νέα αυτά μέτρα να μην είναι αρκετά ώστε να εμποδίσουν την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Η μελέτη προβλέπει αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Μάλιστα η έρευνα προτείνει τα εξής μέτρα:

Επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν  την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρες και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» ,

Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού)

–    Την  αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

–    Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

–  Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους.

Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού)

Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κοροναϊό. 

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με:

–    Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κοροναϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες.
–    Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης
–    Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα

Ρεκόρ κρουσμάτων τον Ιούλιο

Κι ενώ ήδη τίθεται σε εφαρμογή το πλάνο προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, τα νούμερα των κρουσμάτων για τον μήνα Ιούλιο ήταν άκρως αποκαρδιωτικά.

Η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων έφεραν αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση νέα και πιο σκληρά μέτρα.

Συγκεκριμένα η χαλάρωση έφερε πάνω από 1.000 κρούσματα μόνο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 60% των 1.068 καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά σε εγχώριες μολύνσεις.

Εξαιτίας της αύξηση κρουσμάτων ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής μία σειρά νέων μέτρων.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση 78 νέων κρουσμάτων κοροναϊού από τον ΕΟΔΥ.

Κοροναϊός: Συναγερμός στην Καβάλα για αύξηση κρουσμάτων – Δραματική έκκληση Ιατρικού Συλλόγου

Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έχει σημάνει συναγερμό στις εμπλεκόμενες υγειονομικές και διοικητικές αρχές της περιοχής, θέτοντας ακόμα πιο επιτακτικά την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lockdown.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) συνεδρίασε εκτάκτως και με ανακοίνωση του συστήνει προς όλους τους πολίτες της περιοχής να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακολουθήσουν τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ για τη μη μετάδοση του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΚ ζητάει από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό μέσω των κινητών μονάδων, αλλά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της εξέλιξης του κοροναϊού στην περιοχή της Καβάλας και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Από τη δική μας μεριά», σημειώνει η πρόεδρος του ΙΣΚ, «θα συστήναμε επιπλέον προς όλους τους διοργανωτές διαφόρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που αυτές τις ημέρες γίνονται στην Καβάλα, είτε πρόκειται για το δήμο, είτε για ιδιώτες, να σκεφτούν πολύ σοβαρά την αναβολή τους καθώς τέτοιες εκδηλώσεις, κυρίως συναυλίες και λοιπές μουσικές εκδηλώσεις, με αυξημένη συνάθροιση του κόσμου αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης του ιού».

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Μεταξύ άλλων ο ΙΣΚ. στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, και απόλυτη συναίσθηση της διαφαινόμενης αρνητικής τροπής της πανδημίας Covid-19 στην ΠΕ Καβάλας με αρκετά σε καθημερινή βάση επιβεβαιωμένα κρούσματα καλούμε: Τις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικά Ιατρεία) να τηρούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς κανένα περιθώριο χαλάρωσης, που ίσως επέφερε η πρώτης επιτυχής αντιμετώπισης της επέλασης του κορονοϊού στην Καβάλα. Συμπεριφορές επιπόλαιες ή απαξιωτικές στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας είναι καταδικαστέες. Τους συμπολίτες μας να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα ατομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής προστασίας χωρίς χαλάρωση, χωρίς απαξίωση και έχοντας πάντα στην κορυφή της σκέψης τους ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Αν υποτιμήσουμε σε αυτή τη φάση τον Κορονοϊό αυτός θα μας τιμωρήσει ανελέητα. Τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μειώσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους. Τους πιστούς να φορούν μάσκες πριν την είσοδό τους στους ναούς αλλά και κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λατρείας. Τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται τις λαϊκές, παρότι ανοιχτοί χώροι επειδή συνωστίζονται, να φορούν μάσκα. Τις νέες και τους νέους να επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα,(όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος) προστατεύοντας όχι μόνο τους εαυτούς, αλλά και τους γονείς και τις γιαγιάδες και παππούδες τους και να μην ξεχνούν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Όλους τους πολίτες να εμπιστεύονται τις επιστημονικές απόψεις για τον Κορονοϊό και να μην επηρεάζονται από συνωμοσιολόγους που περιφρονούν την κρισιμότητα των γεγονότων, αρνούνται την ύπαρξη του ιού και δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος. Ήδη έχουμε ασθενείς συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο αναφοράς, ο ένας από τους οποίους είναι διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ανησυχία για τα κρούσματα κοροναϊού σε γάμους- Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες

Την ίδια ώρα τέσσερα κρούσματα σε γάμο στις Σέρρες και 16 σε γάμο στη Θεσσαλονίκη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού.

16 κρούσματα σε γάμο στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα εξιτήριο πήραν ο γαμπρός και οι καλεσμένοι που νοσηλεύτηκαν την Πέμπτη στο νοσοκομείο Παπανικολάου μετά από εμφάνιση κρουσμάτων του κοροναϊού σε γάμο στη Θεσσαλονίκη.

Θετικός βρέθηκε και ο πατέρας του γαμπρού ενώ συνολικά 16 άτομα έχουν βρεθεί θετικά μέχρι στιγμής. Στο γάμο ήταν 150 καλεσμένοι.

Σύμφωνα με το οικογενειακό περιβάλλον, που επικαλείται ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπήρχε μόνο ένα άτομο που είχε έρθει από το εξωτερικό πριν από ενάμισι περίπου μήνα.

Περίπου 100 άτομα έχουν ήδη δώσει δείγμα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο γαμπρός από την Θεσσαλονίκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως την «Τρίτη άρχισε να νιώθει μια αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό. Την επόμενη μέρα έλαβε μηνύματα και από κάποιους καλεσμένους που είχαν επίσης ύποπτα συμπτώματα».   Όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέχεια πήγαν στο νοσοκομείο και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν θετικά στον κοροναϊό.

«Φοβήθηκα. Οι πρώτοι γιατροί ήταν λίγο καθησυχαστικοί. Οι δεύτεροι γιατροί που με συνάντησαν γιατί αλλάξανε βάρδια λίγο με τρόμαξαν είναι η αλήθεια, γιατί είδαν και τα λευκά μου χαμηλά και μου είπαν ‘είσαι ομάδα υψηλού κινδύνου’. Εκεί λίγο φοβήθηκα.» πρόσθεσε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Δεν κάναμε κάτι που δεν κάνει όλος ο κόσμος. Ούτε χαιρετισμούς είχαμε στην εκκλησία, ούτε μέσα στο κέντρο περάσαμε από τα τραπέζια. Αν είχαμε τίποτα, ήταν δυνατό να κάναμε το γάμο;»

 Κρούσματα και σε γάμο στις Σέρρες

Ανάλογο σκηνικό και σε γάμο στις Σέρρες όπου τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, μετά από γαμήλιο γλέντι την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα άτομα είχαν παρευρεθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο σε γάμο σε χωριό της Ηρακλείας και στο γαμήλιο γλέντι στο Σιδηρόκαστρο.

Ο 30χρονος ασθενής, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την περιοχή των Σερρών, από όπου αναχώρησε την Τετάρτη.

Δύο συγγενείς του, που παρέστησαν στην τελετή και το γλέντι, βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για κοροναϊό αφού παρουσίασαν συμπτώματα τη Δευτέρα, ενώ είχαν επίσης επιστρέψει στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, ενημερώθηκε ο 30χρονος και οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στις Σέρρες, έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.   Ωστόσο, ήταν ασυμπτωματικός και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πλέον, έχει κινηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του 30χρονου.

Σημειώνεται πως ήδη με έκτακτη τηλεοπτική του εμφάνιση ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα, που απαιτούν πλέον την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών.

Σε ό,τι αφορά στους γάμους, πλέον ορίζεται ως ανώτερο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα. Ανάλογος αριθμός επιτρέπεται και σε βαπτίσεις και κηδείες.

Νέο πάρτι… συνωστισμού σε κλαμπ στη Εύβοια

Ξέφρενο πάρτι… συνωστισμού με πασίγνωστο ράπερ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Νέα Στύρα Ευβοίας, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά του κοροναϊού από τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Η ανακοίνωση των μέτρων μετά από τα 78 νέα κρούσματα και τους 3 νεκρούς δεν πτόησαν τον κόσμο που κατέκλυσε το νυχτερινό μπαρ μπαρ στα Νέα Στύρα στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα σε νυχτερινό club στα Νέα Στύρα στην Εύβοια διοργανώθηκε πάρτι με τον γνωστό ράπερ «Υποχθόνιο» όπου επικράτησε το αδιαχώρητο με τους θαμώνες να συνωστίζονται και να διασκεδάζουν κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλο.

Όλα τα νέα μέτρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς φορώντας μάσκα σε μία προσπάθεια να δείξει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ανακοίνωσε την Παρασκευή συνολικά 13 νέα μέτρα.

Ειδικότερα:

1) Από αύριο 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

2) Από αύριο 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8. 

3) Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

4) Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

7) Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

13) Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Τα μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Έκτακτα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική:

Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κ.λπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Επίσης:

Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες – Υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές.

Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών.

Στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες.

Στα μέσα μεταφοράς προσωπικού επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, με παράλληλα ανοιχτά παράθυρα και χρήση μη ιατρικής μάσκας. 

Κλειστοί χώροι

Επιπλέον, αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, των ιστορικών χώρων των ΕΔ, των χώρων (κλειστών/ανοιχτών) των στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών (στους οποίους τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων), των χώρων εκγύμνασης και των κατασκηνώσεων φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών και των Λεσχών – Θερέτρων, ισχύουν τα καθοριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ.47421/2020/ΦΕΚ 3099/Β/26-7-2020 σχετικά με την τήρηση αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας.

Οι σπουδαστές από το εξωτερικό που έρχονται στην Ελλάδα για υπηρεσιακούς λόγους (φοίτηση στις ημεδαπές Στρατιωτικές Σχολές οιασδήποτε βαθμίδας, συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, ενημερωτικές επισκέψεις κτλ), προσκομίζουν Ιατρικό πιστοποιητικό, με το οποίο πιστοποιείται περίοδος καραντίνας επτά ημερών καθώς και αποδεικτικό αρνητικού COVID-19 PCR test που πραγματοποιήθηκε 48 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελετές παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – τμήμα απόδοσης τιμών, χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις και η παράδοση αναμνηστικών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ορκωμοσίες στρατευσίμων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς προσκεκλημένους ή επισκέπτες.

Συνεχίζεται η αναστολή πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού/εθιμοτυπικών εκδηλώσεων – επισκέψεων καθώς και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και αναλόγως θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες. 

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εντοπίστηκαν 78 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 24 στην Αττική και τα 18 στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 65 νέα κρούσματα. Τα 10 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:

δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
εικοσιτέσσερα (24) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4477 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. 1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 206 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Στο τραπέζι νέα μέτρα

Φυσικά, τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον κ. Χαρδαλιά, είναι ένα πρώτο πακέτο μέτρων και υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις εάν τελικά συνεχιστεί η πορεία διασποράς. 

Τα νέα έκτακτα μέτρα που ετοιμάζονται:

  • Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας. Ένα ακραίο σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
  • Τοπικά και κλαδικά lockdown. Το πρώτο είναι το επίσης ακραίο σενάριο, καθώς οι ειδικοί έχουν τονίσει πως αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο η κατάσταση θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρή. Ωστόσο δεν αποκλείεται σε περίπτωση έξαρσης να κλείσουν πρώτα συγκεκριμένοι κλάδοι, όπου εκεί συνεχίζεται ο συνωστισμός.
  • Κόφτης στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ. Να μπει δηλαδή πλαφόν 50 ή 100 ατόμων για τους χώρους διασκέδασης και μικρότερος απ’ ότι σήμερα, αριθμός, πελατών στα σούπερ μάρκετ.
  • Πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και μπιτς μπαρ ώστε αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Κι εδώ θα μπορούσε να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών με την ευθύνη να την έχει η επιχείρηση.
  • Μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία των μαθητών, όπως ολιγάριθμες αίθουσες.
  • Επαναφορά της απαγόρευσης συναθροίσεων από έναν αριθμό ατόμων και πάνω. Σκληρό μέτρο, ωστόσο έχει επανέλθει σε κάποιες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση ετοιμότητας είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν καταθέσεις τις προτάσεις τους σε περίπτωση που ξεφύγει η πανδημία στη χώρα μας.

Άλλωστε οι συσκέψεις της τελευταίες μέρες τόσο των αρμοδίων υπουργών όσο και τα επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι συνεχείς.

www.in.gr