Πε. Μαρ 28th, 2024

Κοροναϊός: Υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και πελάτες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Υποχρεωτική καθίσταται από αύριο, Σάββατο, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές.

Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Σταμπουλίδης.

Στο «στόχαστρο» των λοιμωξιολόγων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους τις τελευταίες μέρες

Για το ίδιο θέμα είχε μιλήσει πριν λίγες ώρες και ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος είχε πει πως τάσσεται υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια. Αυξάνονται τα κρούσματα που ανακαλύπτουμε στις πύλες εισόδου αλλά και τα εσωτερικά κρούσματα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Είμαστε σε συναγερμό

«Είμαστε σαφώς σε συναγερμό. Η επιτροπή έχει συζητήσει το θέμα για τις μάσκες. Η άποψη της επιτροπής διαβιβάζεται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Λαζανάς, που συνέχισε λέγοντας ότι η άποψη του ίδιου αλλά και αρκετών συναδέλφων του είναι ότι πρέπει να καθιερωθεί η χρήση της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι στα σούπερ μάρκετ είχε γίνει σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους πελάτες, ενώ ήταν υποχρεωτική για τους εργαζόμενους.

«Αυτή τη στιγμή, επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, το πιο βασικό μέτρο- μιας και δεν έχουμε τα φάρμακα- είναι η πρόληψη.

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν τόσο για την χρήση της μάσκας

Η πρόληψη αφορά τις αποστάσεις, που δεν είναι πάντα εύκολο να τηρηθούν, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών», σημείωσε ο κ. Λαζανάς.

«Θεωρούμε ότι η μάσκα είναι πολύ βασικό μέτρο και ότι πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε καθιερωθεί», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και σημείωσε ότι από τον Μάιο είχε εγκριθεί η εισήγηση για τη χρήση της μάσκας, αυστηρά σε κάποιους χώρους και ως σύσταση σε άλλους.

«Μιλάμε για γενίκευση της χρήσης της μάσκας. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα στα σούπερ μάρκετ, ήταν σύσταση. Εμείς λέμε τώρα, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ να επιβληθεί η χρήση της. Εκεί είναι η διαφοροποίηση. Ή στα πολυκαταστήματα, δεν υπήρχε η χρήση της μάσκας υποχρεωτικά από πωλητές; Από τους σερβιτόρους ή αυτούς που παρασκευάζουν τα τρόφιμα στις κουζίνες τηρείται η χρήση μάσκας; Εκτός της χρήσης της μάσκας, πρέπει να γίνουν πιο έλεγχοι από εδώ και πέρα», τόνισε ακόμη ο κ. Λαζανάς μιλώντας στο Open.

Κοροναϊός: 28 νέα κρούσματα και ένας θάνατος – Τα 12 εισαγόμενα

Την ίδια ώρα σε28 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.

Όσον αφορά τα εγχώρια κρούσματα, τρία εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, δύο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ κρούσματα βρέθηκαν σε Ξάνθη, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο, και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.964, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες. 1.085 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.035 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 άτομα σε ΜΕΘ

Στο μεταξύ, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας θάνατος

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.