Πα. Μαρ 29th, 2024

Κορονοϊός: Αντί να καλυτερεύουν χειροτερεύουν οι προβλέψεις – Τι λένε οι ειδικοί

Κοινοποίηση ειδήσεων

Κάτι παραπάνω από ύπουλη αποδεικνύεται η πανδημία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, τα οποία αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν επιφέρει βαριά νόσηση, τα νέα στοιχεία κυρίως σε ότι αφορά στους ανεμβολίαστους είναι εντελώς διαφορετικά.

Παράλληλα, οι προβλέψεις για τα νέα κρούσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, θα φτάσουμε στα 32.000 σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, έως τις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι και οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί, τονίζοντας ότι «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν».

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και αύξηση στα κρούσματα σε ότι αφορά στα παιδιά, στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες κάνοντας λόγο για άμεσο εμβολιασμό.

Απ’ όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να απαλλαγούμε εύκολα, όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό.

Μπορεί να έχουμε και 200.000 κρούσματα

Όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75.  Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως λόγω του μη εμβολιασμού στην τρίτη δόση.

Σήμα κινδύνου για εξάπλωση της Όμικρον και της βαριάς νόσησης που μπορεί να προκαλέσει στους ανεμβολίαστους

«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Όμικρον. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, και Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν του δίνει ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Σε ότι αφορά στα παιδιά, είπε ότι πάνω από 30% των νέων κρουσμάτων είναι  σχολικής ηλικίας απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό.

Αν χαθεί η επίδραση του εμβολίου κινδυνεύουν…

Από πλευράς του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Θα αργήσουν να μειωθούν οι θάνατοι

Στην πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ η κ Ματίνα Παγώνη η οποία ξεκαθάρισε ότι, «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν, γιατί όταν είσαι στη μονάδα και έχεις τις επιπλοκές σου, είναι δύσκολο να πάρεις εξιτήριο. Σιγά σιγά με αργούς ρυθμούς σταδιακά θα γίνει αυτό. Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάει μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Εάν αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε, πάντα με προσοχή» είπε μιλώντας στο MEGA.

Σχετικά με την 3η δόση η κ. Παγώνη δήλωσε πως, «οι μελέτες έχουν γίνει, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την 3η δόση και ειδικά οι άνω των 60 ετών και δη εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την δική μας περίπτωση στην Ελλάδα, με τις άλλες χώρες. Η κάθε χώρα βρίσκεται σε άλλο στάδιο της πανδημίας. Είναι αρκετοί ανεμβολίαστοι, αργούν οι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία, γιατί έχουν ένα άλλο σκεπτικό, ότι θα κάτσουν σπίτι και θα αναρρώσουν. Οι 300.000 ανεμβολίαστοι, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει τη μία ή τις δύο δόσεις, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά».https://www.megatv.com/embed/?p=2020596458

Αβέβαιη η συνέχεια με μέτρα ακόμη και μετά το Πάσχα

Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη.

«Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάνε μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε, πάντα με προσοχή», είπε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια

Ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε, ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους».

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.

«Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού».