Πε. Μαρ 28th, 2024

Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Moderna

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται για να μας προστατεύσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται να αποδίδει στην πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από αυτήν: τους ηλικιωμένους.

Αυτό υποδηλώνουν τα ευρήματα από μία πρώιμη φάσης Ι μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 40 εθελοντές ηλικίας άνω των 56 ετών. Όπως έδειξε η μελέτη, το εμβόλιο προκάλεσε στους εθελοντές αυτούς εφάμιλλη ανοσολογική αντίδραση με αυτήν που προκάλεσε στους νεότερους εθελοντές.

Επιπλέον, οι ανεπιθύμητες ενέργειές του «ήταν κυρίως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας». Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν κόπωση, ρίγη, πονοκέφαλος ή πόνος/ενόχληση στο σημείο της ένεσης, προσθέτουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η νέα μελέτη αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της εταιρείας Moderna. Το εμβόλιο, που αποκαλείται mRNA-1273, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών (φάση ΙΙΙ). Ωστόσο τώρα δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα από την φάση Ι.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα, και άλλα ερευνητικά κέντρα, ενέταξαν στη μελέτη υγιείς εθελοντές τους οποίους χώρισαν σε δύο ηλικιακές ομάδες:

  • 56 έως 70 ετών
  • 71 ετών και πάνω

Όλοι τους έλαβαν δύο δόσεις από το εμβόλιο, με χρονική απόσταση 28 ημερών η μία από την άλλη. Οι δόσεις που δοκιμάστηκαν ήταν δύο (25 και 100 mg).

Τα αποτελέσματα

Αλλεπάλληλα τεστ έδειξαν ότι σύντομα μετά τον εμβολιασμό ο οργανισμός τους άρχισε να παράγει αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Οι αριθμοί των αντισωμάτων αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και με τη χαμηλή δόση του εμβολίου. Ωστόσο η υψηλότερη δόση παρήγαγε ισχυρότερη αντίδραση, γι’ αυτό επελέγη να χρησιμοποιηθεί στις επόμενες φάσεις των κλινικών μελετών.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων που καταγράφηκαν ήταν εφάμιλλα με εκείνα σε αντίστοιχη μελέτη με εθελοντές 18-55 ετών.

Εξίσου ισχυρή ήταν και η αντίδραση άλλων ανοσολογικών δεικτών, όπως των Τ-λεμφοκυττάρων.

«Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την ομάδα μέγιστου κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο Dr Amesh Adalja, επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. «Επομένως έχει ζωτική σημασία να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα αποδίδει σε αυτούς».

Ο Dr Adalja, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, χαρακτήρισε τα ευρήματά της ενθαρρυντικά. Ωστόσο, πρόσθεσε πως προέρχονται από πολύ μικρό αριθμό εθελοντών. Επομένως, θα γνωρίζουμε αν ισχύουν όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ των μελετών, κατέληξε.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από την εταιρεία Moderna παράγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ.

Iatropedia.gr