Πε. Απρ 18th, 2024

Κορονοϊός: Επιβεβαιώθηκε δέκατο κρούσμα – Πώς “ξέφυγε” το 9ο κρούσμα και προκάλεσε φόβο εξάπλωσης σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (05/03), από το υπουργείο Υγείας, το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Ανακοινώνεται το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό»

Πώς “ξέφυγε” το κρούσμα και προκάλεσε φόβο εξάπλωσης σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο

Ο κορoνοϊός φέρνει έκτακτα μέτρα και οι χειρισμοί σε σχέση με το 9ο κρούσμα, τον 67χρονο από την Αμαλιάδα, προκαλούν συναγερμό για το φόβο εξάπλωσης του ιού. Πληροφορίες για δεύτερο κρούσμα στην Πάτρα, φέρεται να έχει νοσήσει και γυναίκα συγγενής του 67χρονου. Βήμα προς βήμα η πορεία του 67χρονου από την Αμαλιάδα έως το νοσοκομείο του Ρίου.

Ο κορoνοϊος προκαλεί συναγερμό και έκτακτα μέτρα με κλειστά σχολεία, κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αναβολή εκδηλώσεων και αγώνων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για τουλάχιστον 48 ώρες (σ.σ. αύριο τα μέτρα θα επανεξεταστούν). Φαίνεται πως ο κορονοϊός απειλεί πλέον πλέον σοβαρά και τη χώρα μας με μεγάλη διασπορά.

Πέρα από την «καραντίνα», σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν διασκορπιστεί και στους τρεις  νομούς, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα και να απομονώσουν κρούσματα του ιού που ενδεχομένως κυκλοφορούν μέσα στον κόσμο και διασπείρουν αθόρυβα τη νόσο. Πρόκειται για 54 πολίτες από τις πόλεις της Πάτρας, Αμαλιάδας, Γαστούνης και Ζακύνθου (ενδεχομένως και μέλη των οικογενειών τους) που ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρή πνευμονία, στο νοσοκομείο του Ρίου.

Τα γνωστά μέτωπα – δηλαδή οι πιθανές εστίες μόλυνσης του τοπικού πληθυσμού – είναι ήδη πολλά, ενώ ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, μετά την ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων, πόρτα – πόρτα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι μήπως υπήρξε και περαιτέρω διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Πάτρα, παρά την απαγόρευση.

Ποιες είναι όμως οι πιθανές «δεξαμενές μόλυνσης», μέσα από τις οποίες οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να απομονώσουν κρούσματα του ιού για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του;

Η εκδρομή στους Αγίους Τόπος και το Σινά

Οι 54 συνταξιδιώτες του 67χρονου στην εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πρόκειται για χώρες που εμφανίζουν χαμηλή διασπορά του κορονοϊού και με κρούσματα που δεν ξεπερνούν τα 20.

Μετά την επιστροφή τους, όμως, πολλοί εμφάνισαν συμπτώματα και επισκέφθηκαν νοσοκομεία της περιοχής. Ο ένας απ’ αυτούς, ο 67χρονος, έγινε το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Μετά την ταυτοποίησή του, αναζητήθηκαν και οι υπόλοιποι συνταξιδιώτες του.

Από τους 53, οι μισοί εντοπίστηκαν, ήδη, από τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι τους σύστησαν να μπουν σε εθελοντική καραντίνα στα σπίτια τους, ενώ πήραν και δείγματα προς εξέταση.

Κορονοϊός: Η πορεία του 67χρονο έως την απομόνωση στο Ρίο

Ο 67χρονος άνδρας, πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα του κορονοϊού στην περιοχή και 9ο στην Ελλάδα, νοσηλεύτηκε σε δύο νοσοκομεία της περιοχής χωρίς να απομονωθεί, καθώς δεν χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως ύποπτο κρούσμα του ιού. Διερευνάται η περίπτωση να μόλυνε ασθενείς, αλλά και μέλη του προσωπικού των δύο νοσοκομείων, όπου νοσηλεύθηκε.

Ο ασθενής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας και τώρα δίνει τη δική του μάχη με την ασθένεια διασωληνωμένος και απομονωμένος σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο του Ρίου.

Πάσχει από σοβαρή πνευμονία κι οι γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά να περιορίσουν τη λοίμωξη. Δοκιμάζουν -για πρώτη φορά στη χώρα μας σε ασθενή του κορονοϊού- ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγήθηκαν και σε ασθενείς του εξωτερικού.

Το νοσηλευτικό προσωπικό…

Ο ΕΟΔΥ έχει να αντιμετωπίσει κι έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο: αυτόν της ενδεχόμενης μόλυνσης μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής: το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 30 γιατροί και νοσηλευτές θεωρούνται ύποπτα κρούσματα του ιού, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο χωρίς να λάβουν απαραίτητες προφυλάξεις. Όλοι έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους, ενώ οι διοικητές ζήτησαν για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνσή τους από τα δύο νοσοκομεία και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους για διάστημα 14 ημερών. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα υποβληθεί σε εξέταση για την ταυτοποίηση του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, η απουσία τους αποδυναμώνει την υγειονομική δύναμη των νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής από πολύτιμο προσωπικό, σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένων υγειονομικών αναγκών.

Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε από το ταξίδι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, στις 27 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες μετά -την περασμένη Κυριακή το απόγευμα- ο 67χρονος με σοβαρή αδιαθεσία και συμπτώματα από το αναπνευστικό, επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr είχε την ευαισθησία να φορέσει από μόνος του μια απλή χειρουργική μάσκα πριν περάσει το κατώφλι του νοσοκομείου.

Στα Επείγοντα, οι γιατροί έλαβαν ιστορικό από τον 67χρονο, ο οποίος τους ενημέρωσε για το ταξίδι του στις δύο χώρες. Όμως, οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ που ορίζουν το “ύποπτο κρούσμα”, δεν πληρούνταν στον συγκεκριμένο ασθενή, αφού δεν είχε επισκεφτεί την Ιταλία ή την Κίνα.

Έτσι, η διάγνωση ήταν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και ο ασθενής εισήχθη για νοσηλεία σε απλό θάλαμο της παθολογικής κλινικής μαζί με άλλους ασθενείς.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας

Την επόμενη μέρα όμως, ο 67χρονος εμφάνισε επιδείνωση στο αναπνευστικό του κι οι γιατροί αποφάσισαν τη μεταφορά του σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ο ασθενής με τη συνοδεία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και χωρίς το πλήρωμα να έχει λάβει μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Εκεί μπήκε και πάλι σε απλό εξάκλινο θάλαμο νοσηλείας μαζί άλλους ασθενείς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ζητήθηκε η επιστημονική συμβουλή και του ΕΟΔΥ, ενώ ο ασθενής υποβλήθηκε και σε εξέταση για την εποχική γρίπη, η οποία αποδείχθηκε αρνητική.

Την Τρίτη και ενώ ο ασθενής δεν ανταποκρινόταν στην τρέχουσα αγωγή για την αναπνευστική λοίμωξη και η υγεία του εμφάνιζε περαιτέρω επιδείνωση, τέθηκε η υποψία να τον έχει «χτυπήσει» ο κορονοϊός. Τότε οι γιατροί έλαβαν δείγμα και τον μετέφεραν σε θάλαμο απομόνωσης.

Τα αποτελέσματα το μεσημέρι της Τετάρτης επιβεβαίωσαν την υποψία τους: ο ασθενής έπασχε από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Τελικά και μετά από 3 ημέρες, την Τετάρτη μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου πλέον οι γιατροί δίνουν μάχη να τον βοηθήσουν να κρατηθεί στη ζωή.

Πηγή: newsbomb.gr ,newsit.gr