Σα. Απρ 20th, 2024

Κορονοϊός: Θερίζει τους ιθαγενείς της Βραζιλίας – Άνδρας κουβάλησε τον πατέρα του στην πλάτη για να εμβολιαστεί

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η φωτογραφία ενός ιθαγενή άνδρα που κουβαλάει στην πλάτη του τον πατέρα του για να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έγινε viral και έγινε σύμβολο της περίπλοκης υλικοτεχνικής υποδομής του εμβολιασμού σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν γιατρό δείχνει τον 24χρονο Tawy να κρατά τον 67χρονο Wahu, αφού και οι δύο έλαβαν μια δόση εμβολίου. Έπρεπε να περπατήσουν για ώρες μέσα στο δάσος για να φτάσουν στον τόπο εμβολιασμού. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι 853 ιθαγενείς έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη χώρα. Ωστόσο, ομάδες για τα δικαιώματα των ιθαγενών αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Μια έρευνα της Apib, μιας βραζιλιάνικης ΜΚΟ, ανέφερε ότι 1.000 ιθαγενείς πέθαναν μόνο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021.

Οι Tawy και Wahu ανήκουν στην κοινότητα των αυτοχθόνων Zoe, η οποία αριθμεί περίπου 325 μέλη. Ζουν σε σχετική απομόνωση σε δεκάδες χωριά σε μια έκταση που αντιστοιχεί σε 1,2 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου στη βόρεια πολιτεία Para. Ο Erik Jennings Simoes, ο γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία, δήλωσε ότι ο Wahu δεν μπορούσε να δει σχεδόν τίποτα και περπατούσε με δυσκολία λόγω χρόνιων προβλημάτων ούρησης. Υπολόγισε ότι ο Tawy μετέφερε τον πατέρα του στην πλάτη του για πέντε με έξι ώρες.

«Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα της υπέροχης σχέσης μεταξύ τους», δήλωσε ο Dr Simoes στο BBC News Brasil. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2021, κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του ιού Covid-19 στη Βραζιλία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία παγκοσμίως. Αλλά ο Dr Simoes την κοινοποίησε στο Instagram μόλις την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, για να στείλει ένα «θετικό μήνυμα στην αρχή του νέου έτους».

Όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 στη Βραζιλία, οι ιθαγενείς θεωρήθηκαν ομάδα προτεραιότητας. Για την ομάδα υγείας που συνόδευε τους Zo’e, προέκυψε μια πρόκληση: θα ήταν ανέφικτο για τους παράγοντες να πάνε σε κάθε χωριό, καθώς θα χρειάζονταν εβδομάδες για να εμβολιαστούν όλοι, λόγω του πόσο διασκορπισμένοι ήταν. Έτσι, έστησαν καλύβες στο δάσος και συμφωνήθηκε ένα σύστημα εμβολιασμού με τις κοινότητες μέσω ασυρμάτου. «Υιοθετήσαμε πρακτικές που σέβονται και λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα και τις γνώσεις του λαού Zo’e», δήλωσε ο Δρ Σιμόες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Wahu πέθανε για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ο Tawy παραμένει με την οικογένειά του και έλαβε πρόσφατα την τρίτη δόση εμβολίου.

ethnos.gr