Πα. Μαρ 29th, 2024

Κορωνοϊός: «Γενοκτονία» στην Ευρώπη – Θάνατος παντού και φόβοι για νέες… Ιταλίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεν έχει τέλος το δράμα των χωρών που έχουν πληγεί πιο σφοδρά από την πανδημία του φονικού ιού στην Ευρώπη.

Εκτός από την Ιταλία, μια πραγματική τραγωδία ζει πια και η Ισπανία.

Μέσα σε 24 ώρες, οι θάνατοι έφτασαν τους 462. Το σύνολο των νεκρών έφτασε τους 2.182. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 33.089, με τα νέα κρούσματα να φτάνουν χθες τα 4.517.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας, 3.355 έχουν ιαθεί και 2.355 βρίσκονται στην εντατική. Η περιοχή της Μαδρίτης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο με περισσότερα από 10.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.200 νεκρούς (το 60% του συνόλου των θανάτων στην χώρα).

Γερμανία: Ανεβαίνουν οι αριθμοί

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 4.764 σε διάστημα 24 ωρών για να φτάσει τα 27.436, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Συνολικά 114 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής εξαιτίας της covid-19, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 28 σε σχέση με χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βρετανία: Αυστηρότατοι περιορισμοί για όλους

Πακέτο αυστηρών μέτρων ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, με διάγγελμά του, ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε για ολιγωρία στο θέμα της υιοθέτησης περιορισμών για την αναχαίτιση εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διέταξε το βράδυ της Δευτέρας (23/03), αυστηρότερους περιορισμούς στην μετακίνηση των ανθρώπων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, δηλώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράζουν τρόφιμα, να μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας τους, για ανάγκες ιατρικής φροντίδας ή για σωματική άσκηση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες δεν πρέπει να συναντούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους με τους οποίους δεν συγκατοικούν.

«Από απόψε το βράδυ, πρέπει να δώσω στον βρετανικό λαό μια πολύ απλή εντολή: πρέπει να μείνετε σπίτι», ανέφερε.

Επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση της διεξαγωγής συναθροίσεων, γάμων και άλλων εκδηλώσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και παιδικών χαρών. Όλα τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα θα κλείσουν, μαζί με βιβλιοθήκες, χώρους λατρείας, είπε, ενώ απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Θα απαγορεύσουμε όλες τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά για σωματική άθληση, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις ατόμων».

«Θα επανεξετάζουμε διαρκώς αυτούς τους περιορισμούς. Θα τους εξετάσουμε ξανά σε τρεις εβδομάδες και θα τους χαλαρώσουμε αν οι αποδείξεις δείξουν ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι επιπλέον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία από τον νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο να ανέρχεται σε 335.

Ιταλία: Ηλιαχτίδα ελπίδας;

Η Ιταλία, την οποία έχει γονατίσει η μάστιγα του κορονοϊού, κατέγραψε σήμερα μια δεύτερη συνεχή μείωση της αύξησης στον αριθμό των νεκρών και των θετικών κρουσμάτων, δίνοντας συγκρατημένες ελπίδες για επιβράδυνση της πανδημίας έστω και αν η χερσόνησος πέρασε το όριο των 6.000 νεκρών.

«Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλάμε για νίκη, αλλά βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε με ένα αμυδρό χαμόγελο ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας, στον βορρά, της πλέον πληγείσας στη χώρα, με 28.761 κρούσματα και 3.776 θανάτους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό σε εθνικό επίπεδο απόψε το βράδυ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 4.789, έναντι 6.557 το Σάββατο. Έκανε λόγο για 601 νέους θανάτους που έχουν σχέση με τον κορονοϊό, δηλαδή 6.077 από την αρχή της επιδημίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) Σίλβιο Μπρουσαφέρο απέφυγε κάθε θριαμβολογία: «Εξετάζω προσεκτικά και με ευνοϊκό βλέμμα τα στοιχεία, αλλά προτιμώ να μην προχωρήσω επιβεβαιώνοντας ή όχι ότι υπάρχει μια τάση» προς τα κάτω.

«Ζούμε κρίσιμες ημέρες. Προσοχή να μην μειώσουμε τη φροντίδα», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Για να αυξήσει τις πιθανότητες η χώρα να βγει το συντομότερο δυνατό από την πανδημία, η κυβέρνηση επέκτεινε σήμερα με διάταγμα τα περιοριστικά μέτρα παύοντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών που παράγουν μη βασικά είδη και απαγορεύοντας στο εξής στους Ιταλούς να βγαίνουν από τον δήμο ή την κοινότητά τους, εκτός κι αν είναι «επείγουσα απόλυτη ανάγκη» ή «λόγοι υγείας».

Οι δυνάμεις της τάξης, παντού παρούσες, ενέτειναν τους ελέγχους κυρίως σε πολίτες που ήθελαν να πάνε στο εξοχικό τους, κάτι που ήδη απαγορεύεται αυστηρά.

Τουρκία: Αύξηση των θυμάτων και περιορισμοί

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά στον αριθμό των πελατών που μπορούν να δέχονται ταυτόχρονα, όπως και στον αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει σχολεία, καφέ και μπαρ, έχει απαγορεύσει τις μαζικές προσευχές και έχει ακυρώσει επ’ αόριστον τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ έχει αναστείλει τις πτήσεις προς πολλές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στην Τουρκία έφτασε τους 37, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 293 χθες Δευτέρα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.529. Συνολικά έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 24.000 τεστ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ θα ανοίγουν από τις 09:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21:00 το βράδυ με έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Τα λεωφορεία που πραγματοποιούν αστικά ή υπεραστικά δρομολόγια θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα έως κατά το ήμισυ, με κενά μεταξύ των επιβατών.

Εξάλλου η Αρχή Ανταγωνισμού της Τουρκίας κατήγγειλε χθες το βράδυ ότι έχουν παρατηρηθεί υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές κάποιων προϊόντων, κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, και προειδοποίησε ότι θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους υπεύθυνους.

Ο Κότσα επεσήμανε ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον 32.000 μελών του ιατρικού προσωπικού και θα αρχίσει την τοπική παραγωγή χειρουργικών μασκών.

Επιπλέον η Άγκυρα έχει παραγγείλει γρήγορα τεστ για την covid-19 από την Κίνα, καθώς και ένα φάρμακο το οποίο οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία ασθενών.

«Έχουμε ενεργοποιήσει τα γρήγορα τεστ. Σήμερα 50.000 έφτασαν από την Κίνα. Την Πέμπτη θα έρθουν 300.000 επιπλέον τεστ και έχουμε κάνει τις διαδικασίες για να χρησιμοποιήσουμε έως και ένα εκατομμύριο τεστ», εξήγησε ο Κότσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Γαλλία: Σε κατάσταση «υγειονομικής έκτακτης ανάγκης»

Η Γαλλία τέθηκε σήμερα Τρίτη (24/03) σε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» για διάστημα δύο μηνών, ένα καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», έγραψε σήμερα η Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 860 ανθρώπους στη Γαλλία.

Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του συνέρχεσθε και του επιχειρείν.

Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ. Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

«Θερίζει» ο κορωνοϊός τη χώρα

Η ανατολική Γαλλία εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα: είκοσι τρόφιμοι ενός οίκου ευγηρίας στη Βοζ πέθαναν, καθώς και τέσσερις γιατροί της περιοχής, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) και η νομαρχία της Βοζ έκαναν λόγο για τον θάνατο 20 ανθρώπων που «πιθανόν συνδέεται» με την ασθένεια Covid-19.

Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 163 ηλικιωμένοι.

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία: οι νεκροί ανέρχονται στους 860 και περισσότεροι από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στα θύματα περιλαμβάνονται και πέντε γιατροί, οι τέσσερις εκ των οποίων (ένας γυναικολόγος και τρεις παθολόγοι) εργάζονταν στην ανατολική Γαλλία. Ο πέμπτος ήταν ένας 67χρονος γιατρός από την Κομπιέν, στα βόρεια του Παρισιού, ο οποίος εργαζόταν στα επείγοντα και ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τους πρώτους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στη χώρα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων