Πε. Μαρ 28th, 2024

Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 74 νέα κρούσματα, 65 διασωληνωμένοι

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Από τα θύματα, οι 23 ήταν άνδρες και οι 5 γυναίκες. Οι περισσότεροι είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Έχουν απο-σωληνωθεί 5 άτομα που είχαν διασωληνωθεί.

Εξήντα έξι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, από τους οποίους οι 65 είναι διασωληνωμένοι.

Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη, είπε ο κ. Τσιόδρας και επέστησε την προσοχή στους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου για την ανάγκη της αυστηρής καραντίνας.

Κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν και φυσικά η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του.

Σχετικά με τα τεστ, σε αυτήν τη φάση επιδημίας στη χώρας μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορύν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στη οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά.

Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε αν δεν εφαρμόζαμε καθόλου μέτρα. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση αλλά όχι σε διακοπή της μετάδοσης και σε υπερφόρτωση συστήματος υγείας μιας χώρας. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατομμύρια ζωές.

Σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το ΗΒ, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας. Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και ένα 5% των ανθρώπων περίπου νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική και διασωλήνωση.

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε κατηγορηματικά πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό

Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι, υπογράμμισε.