Πε. Απρ 25th, 2024

Κούροι από το νεκροταφείο της Τενέας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Χρονολόγηση: 530 – 520 π.Χ.
Εκθεσιακός Χώρος: Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος

Το 2010, δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κλένια Κορινθίας. Οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν το σημείο όπου είχαν βρει τα αγάλματα και έτσι ξεκίνησε άμεσα ανασκαφή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η έρευνα έφερε στο φως κομμάτια που έλειπαν από τους Κούρους, αλλά και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο. Τα αγάλματα κατασκευάστηκαν στο 530 – 520 π.Χ. Είναι από παριανό μάρμαρο. Ήταν στημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε περίοπτο σημείο του νεκροταφείου. Ένας μικρός τύμβος σκέπαζε δύο σαρκοφάγους από πωρόλιθο που είχαν τοποθετηθεί σε κοινό λάκκο. Μέσα στις σαρκοφάγους βρέθηκαν οστά ανδρών. Η ανάλυση των δοντιών τους έδειξε ότι οι δύο νέοι είχαν πεθάνει σε ηλικία περίπου 35 χρονών. Οι δίδυμοι Κούροι αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου (σύμφωνα με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, www.yppo.gr), βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με μεγάλη επισκεψιμότητα.  Το Μουσείο ανεγέρθη το 1931-1932, σε σχέδια του αρχιτέκτονα W. Stuart-Thompson – με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών- με σκοπό να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Κορίνθου. Το 1950 ακολούθησε η επέκτασή του προς ανατολάς, η οποία και ολοκληρώθηκε το 1953.

Η αρχική έκθεση περιελάμβανε τέσσερις αίθουσες: Αίθουσα Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα του Ασκληπιείου και Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων.  Το 2001 εγκαταστάθηκε στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων μία εμβόλιμη εκθεσιακή ενότητα με τίτλο «Επιστροφή στη γενέθλια γη», στην οποία παρουσιάζονται 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα, που είχαν κλαπεί από το Μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.
Το 2007, έγιναν έργα διαμόρφωσης και βελτίωσης των υποδομών και της εικόνας του Μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η επανέκθεση της Αίθουσας των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της Αίθουσας του Ασκληπιείου.

l_18479

Το 2012, η τότε ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανέλαβε την πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εκθεσιακού προγραμματισμού του Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η επανέκθεση της Νότιας (πρώην Κλασικής) Αίθουσας, ενώ στους εκθεσιακούς χώρους προστέθηκε μία νέα αίθουσα, η Ανατολική, η οποία έως τότε λειτουργούσε ως αποθήκη.

Στην έκθεση της Ανατολικής Αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, μεταξύ των οποίων το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους, από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο, που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων.

Στην έκθεση της Νότιας Αίθουσας, εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου, που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του Ναού του Απόλλωνα και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.

Οι Δίδυμοι Κούροι της Κορίνθου, (χρονολογούνται περίπου στο 530 π.Χ.) έχουν μία περιπετειώδη και γοητευτική ιστορία να διηγηθούν.  Πρόκειται για δύο αγάλματα εξαιρετικής τέχνης, αρχαϊκής γλυπτικής, εργαστηρίων από το Άργος του 6ου αιώνος π.Χ, από μάρμαρο Πάρου, οι ομοιότητες των οποίων δείχνουν ότι ο γλύπτης σκόπιμα τους έφτιαξε πανομοιότυπους.  Ήταν αφιερωμένοι στον Απόλλωνα από τους Αργείους, ενώ η επιγραφεί κατονομάζει ως δημιουργό τους τον γλύπτη Πολυμήδη, που καταγόταν από το Άργος.  Οι δύο κούροι έχουν ύψος περίπου 1,80, ενώ βρέθηκαν σε κομμάτια, σε 12 ο πρώτος και σε 14 ο δεύτερος, πρακτική που συνήθως χρησιμοποιούν οι αρχαιοκάπηλοι, για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά τους.  Ο πρώτος κούρος είναι σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

l_18540

Οι Δίδυμοι Κούροι βρέθηκαν ύστερα από λαθραία ανασκαφή, που έγινε στην περιοχή της Κλένιας που  βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων, 22 χιλιόμετρα νότια της Κορίνθου. Οι αρχαιοκάπηλοι επρόκειτο να τους πουλήσουν έναντι 10.000.000 ευρώ. Κατασχέθηκαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στις 14 Μαΐου 2010.  Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν ανασκαφές σε σημείο που υπέδειξαν οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίες έφεραν στο φως ένα νεκροταφείο.  Οι αρχαιολόγοι εντωμεταξύ, περισυνέλεξαν τα    κομμάτια των κούρων, ενώ η έρευνά τους οδήγησε στην εξής ανακάλυψη: οι κούροι έστεκαν πάνω από δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας έτσι ένα επιτύμβιο μνημείο, σε κομβικό σημείο αρχαίας οδού.