Τρ. Απρ 23rd, 2024

Κρούσμα κορονοϊού και στην Αθήνα-Μητσοτάκης:Αναβαθμίζεται ο έλεγχος των συνόρων (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τρία είναι πλέον τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη μετέδωσε τον ιό στο δεκάχρονο γιο της, ενώ στην Αθήνα θετική στον Covid-19 βρέθηκε μια 40χρονη υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς. Το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον των δύο γυναικών βρίσκεται υπό παρακολούθηση και σε κατ’ οίκον απομόνωση, ενώ έκλεισε προληπτικά το σχολείο στο οποίο φοιτούσε το παιδί. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα. Την εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας, επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter. 

Prime Minister GR@PrimeministerGR

Από σήμερα η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. https://primeminister.gr/2020/02/27/23386 …

Προβολή εικόνας στο Twitter

Το τρίτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο Αττικό. Η 40χρονη γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία το πρωί και πήγε μόνη της σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Εκεί έδωσε δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό καθώς είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία.

«Είμαστε σε διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων που αφορούν την τρίτη αυτή περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

H 40xρονη είναι υπάλληλος της τράπεζας Πειραιώς και ήδη έχει γίνει απολύμανση στο κτήριο της Αμερικής 4 όπου εργαζόταν. Οι συνάδερφοί της θα εργάζονται από το σπίτι για τις επόμενες 14ημέρες καθώς ο όροφος θα παραμείνει κλειστός.

Την ίδια ώρα με χαμηλό πυρετό νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, η 38χρονη γυναίκα μαζί με τον 10 ετών γιο της.

Η ψυχολογία της είναι καλή ενώ ψύχραιμοι είναι και οι δάσκαλοι στο 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης που φοιτούσε το 10χρονο αγόρι.

Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες ενώ απολυμάνθηκαν όλες οι αίθουσες προληπτικά. Απολυμάνθηκε και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης καθώς η 38χρονη είχε παραβρεθεί τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι αρμόδιες αρχές ιχνηλατούν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη και τον γιο της. Οι πιθανότητες να νοσήσουν αυξάνονται για όσους παρέμειναν για περισσότερο από 15 λεπτά στον ίδιο χώρο με τους νοσούντες, αντάλλαξαν χειραψία ή αγκαλιάστηκαν.

Η επιστημονική κοινότητα συνιστά ψυχραιμία και όχι πανικό. Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Την αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων για το καρναβάλι της Πάτρας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Οφείλουμε να υπακούσουμε στις οδηγίες της Πολιτείας δήλωσε ο δήμαρχος της Αχαϊκής πρωτεύουσας, Κώστας Πελετίδης, κάνοντας έκκληση στην τοπική κοινωνία να δείξει κατανόηση».

Για οικονομικές ζημιές εκατομμυρίων ευρώ κάνουν λόγο δήμαρχοι και τοπικοί φορείς περιοχών όπου είχαν προγραμματιστεί αποκριάτικες εκδηλώσεις το προσεχές τριήμερο.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ έσοδα αναμένεται να χαθούν από την τοπική οικονομία της Ξάνθης και των γύρω περιοχών από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην παλιά πόλη, εκτιμούν οι έμποροι της περιοχής. Στην παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής έχουν δηλώσει συμμετοχή 15.000 καρναβαλιστές.

Προβληματισμός επικρατεί και στη Νάουσα μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να ακυρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Πενήντα χιλιάδες κόσμο περίμεναν να φιλοξενήσουν στην περιοχή το προσεχές τριήμερο.

Ανάστατη και η τοπική κοινωνία της Κοζάνης μετά την ανακοίνωση για την ματαίωση του καρναβαλιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής τα ξενοδοχεία σε όλη την Κοζάνη εμφανίζουν πληρότητα εκατό τοις εκατό.

Στη βάση των πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν μετά την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, επεξεργάζεται μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), συγκάλεσε στις 18:00 ο Βασίλης Κικίλιας. O υπουργός έλαβε τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για την επάρκεια των κατάλληλων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Το θέμα του κορωνοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμησή του, θα συζητηθούν αύριο Παρασκευή στις 13:00 σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, παρουσία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Λιμένων και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και Χρηστιάνα Καλογήρου αντίστοιχα, καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. Έχουν κληθεί εκπρόσωποι εφοπλιστικών και ναυτεργατικών ενώσεων, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ναυτιλιακών φορέων και διευθύνσεων του υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

Είδος εν ανεπαρκεία οι μάσκες – Ανάρπαστα τα αντισηπτικά ζελέ
Σε γενικές γραμμές η αντίδραση του κόσμου είναι ψύχραιμη. Ωστόσο οι μάσκες και τα απολυμαντικά έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση, ενώ επιφυλακτική είναι η συμπεριφορά του κοινού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκεί, μάσκα φορούν κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σε λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού προχώρησε εξάλλου ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών θα επαναλαμβάνονται ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, ενώ σε ημερήσια βάση θα απολυμαίνονται συρμοί και οχήματα με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές.

Με τήρηση των κανόνων υγιεινής και αυτοπροστασίας μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού, σημειώνουν οι επιστήμονες. Σημαντικό όπλο είναι και οι απολυμάνσεις στα σημεία υψηλού κινδύνου.

Λειτουργούν οι λαϊκές αγορές Σάββατο 29/2 και Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου

Σε πλήρη λειτουργία, με επάρκεια προϊόντων και καλές τιμές θα είναι οι λαϊκές αγορές το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, ανακοίνωσε η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) προκειμένου να προγραμματίσουν οι καταναλωτές τις αγορές τους για το τριήμερο της Αποκριάς.

Κλειστό το Κολέγιο Αθηνών στο campus Ψυχικού

Μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και την ενημέρωση για τη σχετική υπουργική απόφαση, γίνεται γνωστό ότι για προληπτικούς λόγους και για την προστασία από τον κορωνοϊό τα παρακάτω σχολεία της Αττική αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 θα είναι κλειστά:

1) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών,

2) Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού,

3) Νηπιαγωγείο «I. M. KAPPAΣ».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ