Σα. Απρ 20th, 2024

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Αλεποχώρι και στο Σχίνο Κορινθίας – Παρεμβάσεις για τους πληγέντες – Kάηκαν 71.300 στρέμματα (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στο Αλεποχώρι, που επλήγη από την μεγάλη πυρκαγιά, έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, προκειμένου σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης. Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι θα διατεθούν άμεσα στους πληγέντες 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής. Δήλωσε ότι αναμένεται να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να έχουμε τις απαιτούμενες γρήγορες διαδικασίες, ενώ το κράτος θα λειτουργήσει με το μοντέλο που λειτούργησε στην κακοκαιρία «Ιανός» στην Καρδίτσα.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για στήριξη κοινωνικής προστασίας από το υπουργείο Εσωτερικών, στήριξη όσον άφορα στη στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών, στήριξη επιχειρήσεων – αγροτών από υπουργείο Οικονομικών και ΕΛΓΑ και για αποκατάσταση περιβάλλοντος και αντιπλημμυρική θωράκιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Υπάρχουν εκπρόσωποι από όλα τα υπουργεία, θα ξεκινήσουμε το συντονιστικό και μετά οι ανακοινώσεις» τόνισε.

«Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η συνδρομή στις περιφέρειες Αττικής – Πελοποννήσου και τους δήμους για τη στήριξη των έργων υποδομής» τόνισε.

Η φωτιά, που έχει κάψει πάνω από 55.000 στρέμματα δάσους και πολλές κατοικίες, συνεχίζει να καίει μόνο με μικρές διάσπαρτες εστίες στα ψηλά σημεία στα Γεράνεια όρη, χωρίς όμως ενεργό μέτωπο, ενώ οι άνεμοι έχουν κοπάσει. «Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τους γενικούς γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εικόνα στην ανατολική Κορινθία είναι αποκαρδιωτική… Ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου έγινε κάρβουνο, σπίτια και αγροικίες κάηκαν, περιουσίες χάθηκαν και η καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα είναι ανυπολόγιστη. Από την πυρκαγιά κάηκαν 55 χιλιάδες στρέμματα τις πρώτες 48 ώρες.