Πα. Απρ 19th, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά – «Κλειδί» η εφαρμογή των μέτρων προστασίας

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, Αθήνα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η διαπίστωση πως η διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα κινείται εκτός ελέγχου, παρά την καραντίνα, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσει τα χερσαία σύνορα και να εντείνει ακόμη περισσότερο τους ελέγχους. Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που λαμβάνονται.

Ειδικότερα, από τις 06:00 της 20/11 κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής, ενώ από τη Νυμφαία θα περνούν μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Ανοιχτές θα είναι οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών να υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

«Ήταν περίπου δύο στους τρεις αυτοί που καλύπτονταν από τα δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε. Αλλά, αυτή τη στιγμή, προχωράμε στο 100%. Θα καλύψουμε, δηλαδή, οποιονδήποτε εισέρχεται από τα χερσαία σύνορα, με rapid test, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα διασποράς στην κοινότητα από τα χερσαία μας σύνορα», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Αναγνωρίζοντας, όπως ο ίδιος επεσήμανε, την κούραση των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε εκ νέου το «κλειδί» της εφαρμογής των μέτρων προστασίας, εκπέμποντας σήμα αισιοδοξίας για τις επικείμενες εορτές των Χριστουγέννων.

«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας – σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα – αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως «στο κόκκινο», όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τακτική μηνιαία ενημέρωσή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θα ήθελα να συμμεριστώ κι εγώ την αισιοδοξία σας ότι εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί – και το πρώτο βάρος φυσικά πέφτει στην υπεύθυνη Πολιτεία, στην κυβέρνηση και σε όλους όσους μπορούμε κάτι να κάνουμε – δεν θα αργήσουν οι πιο φωτεινές ημέρες», είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία και αυτό θα κριθεί από το επιδημιολογικό φορτίο, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ1