Πε. Απρ 25th, 2024

Κόρινθος: Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης (video-φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η προχθεσινή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης που διοργανώθηκε από το Δήμο Κορινθίων, το Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπό τις αθόρυβες αλλά αστραπιαίες κινήσεις του Συντονιστή της, του Δικηγόρου Πέτρου Χανιώτη (ο οποίος είχε προ 4ετίας διοργανώσει άλλη μια κορυφαία εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών) αποτέλεσε ίσως ένα από τα καλύτερα πολιτιστικά γεγονότα που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι στραμμένο εκεί, είναι πραγματικά τυχεροί όσοι κατάφεραν και παρακολούθησαν μια ημερίδα πολύ μεγάλη για τα Κορινθιακά δεδομένα.

Οι ομιλητές ήταν πραγματική αφρόκρεμα και ελίτ με όλη τη σημασία της λέξεως. Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής, ένας διπλωμάτης καριέρας με καταγωγή από το Φανάρι και άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών, προσέγγισε την Λωζάννη με την διεισδυτική ματιά ενός ιστορικού, κάνοντας μας να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, ενώ ο «δικός μας» επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης, με τις ιστορικά εύστοχες παρατηρήσεις του, ανέλυσε σε βάθος το ζήτημα των επιδιώξεων των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής καθώς και ποια ζητήματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στη Λωζάννη.

Από την άλλη, ο γνωστός καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πέτρος Λιάκουρας, προσέδωσε και νομική διάσταση στη συζήτηση, ερμηνεύοντας ζητήματα της Συνθήκης της Λωζάννης που απασχολούν τους αναλυτές και τις πολιτικές ηγεσίες ακόμη και σήμερα, καθώς ας μην λησμονούμε ότι η Συνθήκη αυτή, έναν ολόκληρο αιώνα μετά την υπογραφή της, είναι ακόμη εν ισχύ. Τέλος, ο γνωστός και μη εξαιρετέος καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα, καθηλώνοντας το κοινό με τις πάντα μεστές, διεπιστημονικές και πολυδιάστατες τοποθετήσεις του, συνδέοντας το χθες με το σήμερα και φωτίζοντας πτυχές που πραγματικά αγνοούσαμε.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές αλλά και στην «ψυχή» και τον καταλύτη της εκδήλωσης, τον Δικηγόρο Πέτρο Χανιώτη, ο οποίος με μαεστρική επιμέλεια μας εισήγαγε στο πνεύμα μιας εκδήλωσης πραγματικά σπάνιας, με την οποία η πόλη μας ανεβαίνει επίπεδο.