Πε. Μαρ 28th, 2024

Κόρινθος: Πλήθος πιστών στην Λιτανεία της εικόνας του Πολιούχου της Κορίνθου Αποστόλου Παύλου (video-φωτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την υψηλή παρουσία της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως ακριβώς αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο από ετών καθιερωμένος πλέον Μέγας, Συνοδικός, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Πατρών κ.Χρυσοστόμου, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Γρεβενών κ. Δαβίδ καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θαυμακού κ. Ιακώβου, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, τους υπολοίπους Συνοδικούς και μη Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, καθώς και τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους κ. Εφραίμ, που αψήφισαν κόπους και αποστάσεις ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΓ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2019». Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε
στην σπουδαιότητα του προσώπου του Παύλου για την Κόρινθο τόσο ιστορικά όσο και θεολογικά. Αυτή η σπουδαιότητα είναι που δικαιολογεί την συντελούμενη σήμερα «κοσμοπλημμύρα», η οποία έγινε μεγαλύτερη όχι μόνο σήμερα αλλά όλη την εβδομάδα, λόγω της φετινής παρουσίας της
Παναγίας μας. Διότι η παρουσία της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου σημαίνει αυτόματα παρουσία της ίδιας της Παναγίας στην Κόρινθο. Ακολούθως, επεσήμανε τον νουνεχή και πλέον αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος β’ διοικεί και προστατεύει την Ελλαδική Εκκλησία και το Ποίμνιο της και παρεχώρησε το βήμα στον Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την διακονία του λόγου, που όλως τιμητικώς του εκχωρήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ι. Σύνοδο.

Ο Σεβ. κ. Κοσμάς, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εν συνεχεία ομίλησε για την μετάλλαξη του Απ. Παύλου από τον Σαύλο, που πρωτοστατούσε στους διωγμούς των Χριστιανών, στον έναν μετά τον Πρώτο Απόστολο, στον Ουρανοβάμωνα Παύλο. Η μεταστροφή αυτή έγινε συνειδητά και λόγω της μεγάλης πίστης Του στον Τριαδικό Θεό, που γέμιζε την ψυχή Του από αγαλλίαση και γαλήνη και τον όπλιζε με θέληση να κυρήττει, έως το τέλος της ζωής Του, αναμένοντας με βεβαιότητα να Τον συναντήσει, όταν αυτό έρθει. Εάν όμως η πίστη Του στον Τριαδικό Θεό ήταν η κινητήριος δύναμη Του να ευαγγελίζει τους Χριστιανούς, η αγάπη του στον Σταυρωθέντα Χριστό ήταν η ίδια η ψυχή Του, το νόημα της ύπαρξής Του.

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, προερχομένης εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους, των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Παύλου, Ιάσονος και Ακύλα, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ του εν Κορίνθω και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων ημών Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας Αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.