Τε. Απρ 24th, 2024

Κόρινθος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας (video-εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κόρινθο (οδός Παπανδρέου 24) προχώρησαν την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στις 12 μ. ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας. Προηγήθηκε προσυγκέντρωση στις 11.45 π.μ. στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Πατρών στον κυκλικό κόμβο, ενώ οι αγρότες της Δυτικής Κορινθίας συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στο Κιάτο (έξω από τα Δικαστήρια), πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία προς την Κόρινθο.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη στην οποία πραγματοποιήθηκε πλούσια και γόνιμη συζήτηση. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα και καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους, αναφέρει:

«Ιδιαίτερα τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα με τους σταφιδοπαραγωγούς που ένα μεγάλο μέρος της φετινής  παραγωγής κορινθιακής σταφίδας παραμένει απούλητο στις αποθήκες, ενώ το υπόλοιπο πουλήθηκε σε εξευτελιστικές τιμές εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των παιχνιδιών εις βάρος τους από τη μεριά των μεγαλεμπόρων, των Ενώσεων ΑΕ κλπ. εξαιτίας του ανταγωνισμού τους για μεγαλύτερη κερδοφορία.

Μέσα από την κουβέντα και τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη για την παραπέρα οργάνωση, καθώς και του συντονισμού με τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τους βιοπαλαιστές αγρότες που βρίσκονται στον δρόμο και τα μπλόκα και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα με στόχο την αύξηση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα ζωτικής σημασίας αγροτικά αιτήματα».

Ο Αγροτικός Σύλλογος διεκδικεί:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των αγροτοεφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.ά.), καθώς και  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σταφιδοπαραγωγών και όσων έχουν υποστεί καταστροφές στην παραγωγή.