Πα. Απρ 19th, 2024

Κ. Κόλλιας: Παράταση έως 17 Φλεβάρη για την παράδοση ξηρής κορινθιακής σταφίδας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σχετικά με το επίμαχο θέμα, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, δήλωσε τα εξής:

«Εν μέσω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων και της φρενίτιδας που υπάρχει γύρω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας, εκδόθηκε, σε συνέχεια του αιτήματος των σταφιδοπαραγωγών της Κορινθίας – αίτημα το οποίο μετέφερα και προσωπικά στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό – , η απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά, σχετικά με την παράταση των παραδόσεων ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021. Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις οχλήσεις παραγωγών, τοπικών φορέων και βουλευτών, δίνεται στους παραγωγούς παράταση, απαρέγκλιτα, έως τις 17 Φεβρουαρίου 2022, για την έκδοση των τιμολογίων πώλησης. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε με σκοπό να μην απειληθεί η λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης ελλείψει τιμολογίων πώλησης.

Η ίδια απόφαση προβλέπει την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως την 4η Μαρτίου 2022.

Παράλληλα, γεγονός είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη η απορρόφηση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας, εξέλιξη η οποία δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας για την άνοδο της τιμής του προϊόντος και την ανάκτηση της δυναμικής του στη διεθνή αγορά. Ωστόσο είναι σαφές πως θα πρέπει το Υπουργείο άμεσα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την αύξηση του ρυθμού της απορρόφησης των αποθεμάτων, με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του κλάδου.».