Πε. Απρ 25th, 2024

Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη – Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Ισλαμικό Κράτος έστειλε δυο βομβιστές αυτοκτονίας σε κεντρική αγορά στη Βαγδάτη για διπλή βομβιστική επίθεση, την πρώτη ύστερα από 18 μήνες. Από το μακελειό της Πέμπτης έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι και άλλοι 110 τραυματίστηκαν.

Στο στόχαστρο βομβιστών αυτοκτονίας βρέθηκε το εμπορικό κέντρο της Βαγδάτης με τις δύο επιθέσεις να έχουν κοστίσει μέχρι στιγμή της ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70. 

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στην πολυσύχναστη αγορά της πλατείας Ταϊαράν, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν ένας πρώτος άνδρας πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα efsyn.gr, την ώρα που το πλήθος έσπευδε να βοηθήσει τα θύματα της πρώτης επίθεσης, ένας άλλος άνδρας πυροδότησε εκρηκτικά, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση

Στρατιώτες και μέλη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν αναπτυχθεί, με τους πρώτους να εμποδίζουν την πρόσβαση στους πολίτες και τους δεύτερους να μεταφέρουν πτώματα και να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. 

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση εδώ και αρκετά χρόνια που στοχεύσει στην εμπορική περιοχή της Βαγδάτης και έρχεται σε μια περίοδο υψηλής πολιτικής έντασης, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για πρόωρες κάλπες.  

Μια αντίστοιχη βομβιστική επίθεση με 31 θύματα είχε σημειωθεί στην ίδια πλατεία πριν τρία χρόνια, το 2018, όταν επίσης οι ιρακινές αρχές συζητούσαν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ένα γεγονός που συνήθως συνοδεύεται από αύξηση της βίας.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο, όμως οι αρχές προτείνουν τώρα την αναβολή τους ως τον Οκτώβριο προκειμένου η Εκλογική Επιτροπή να έχει περισσότερο χρόνο για την οργάνωση της ψηφοφορίας.

Πολλοί πολιτικοί αμφιβάλλουν ωστόσο ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, είτε τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο, διότι προϋπόθεση για αυτό είναι η διάλυση του κοινοβουλίου. Μόνο οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν για αυτό και κανείς μέχρι τώρα δεν διαβεβαιώνει πως θα το πράξει.