Σα. Απρ 20th, 2024

Μάτι: “Σε εσένα λέω ότι υπάρχει νεκρός, στα κανάλια δεν ξέρω τίποτα” – Νέες αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά

Απανθρακωμένα αυτοκίνητα διακρίνονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Λίγο πριν ρίξει αυλαία η ανάκριση για την φονική φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, νέα συγκλονιστικά στοιχεία βγαίνουν στο φως. Ασυνεννοησία, καθηλωμένα εναέρια πυροσβεστικά μέσα αλλά και γνώση για νεκρούς πριν από την τότε κυβερνητική σύσκεψη, δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνοντα στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Κλείνει η ανάκριση για το Μάτι, μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Νέα στοιχεία φωτιά έρχονται στο φως από τις συνομιλίες μεταξύ παραγόντων Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018. Από τις συνομιλίες αυτές διαφαίνεται ξεκάθαρα:
– Η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες τις ώρες
– Η ασυνεννοησία μεταξύ τους
– Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων πό τους 102 νεκρούς πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
-Εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς έμειναν καθηλωμένα.

Υπάρχουν 15 ηχητικά, εκ των οποίων τα πιο πιο σημαντικά:

-Κατά τη σύσκεψη με Τσίπρα, παράγοντας Κυβέρνησης συνομιλεί με στέλεχος Πυροσβεστικής για να μάθει για νεκρούς. Το στέλεχος της Πυροσβεστικής του λέει ότι γνωρίζει σίγουρα για 3 αλλά υπάρχουν κι άλλοι.

-Συνομιλία στελέχους Πυροσβεστικής με στέλεχος Πολιτικής Προστασίας: “Σε εσένα λέω ότι υπάρχει νεκρός, στα κανάλια δεν ξέρω τίποτα”.

-Συνομιλίες που δείχνουν ότι τα στελέχη της Πυροσβεστικής δεν έχουν εικόνα της φωτιάς και δε γνωρίζουν που να στείλουν δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ζήτησε τρεις φορές την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα, για πρόσωπα από την Πυροσβεστική και την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Το σκεπτικό του απορρίφθηκε από τρεις διαφορετικούς Εισαγγελείς που έκριναν ότι το υλικό του Ανακριτή ούτε νεώτερο στοιχείο είναι, ούτε στοιχειοθετεί ενδεχόμενο δόλο των αρμοδίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η δικογραφία που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να μελετήσει και να εκδώσει βούλευμα το δικαστικό Συμβούλιο αφορά τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Αφορά επίσης και το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια που βαρύνει τον ηλικιωμένο που προκάλεσε την πυρκαγιά.