Πα. Μαρ 29th, 2024

Μαθήματα «μακεδονικής γλώσσας» στην Αριδαία: «Φταίει η Συμφωνία των Πρεσπών»

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ένα διαφορετικό φροντιστήριο ξεκινάει τον ερχόμενο μήνα στην Αριδαία Πέλλας. Θα διδάσκει τα «μακεδονικά», τη γλώσσα που μιλά η «αυτοαποκαλούμενη μακεδονική μειονότητα». Αποτέλεσμα της «κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρει γνωστός διεθνολόγος.

Φροντιστήριο «μακεδονικής γλώσσας» ετοιμάζεται να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο, στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Αριδαία Πέλλας.

Ειδικότερα, τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, από τις 19:00 έως τις 20:00, θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου ενώ θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο του 2020.

Το κάλεσμα ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όσοι ενδιαφέρονται καλούνται μέσω Facebook να δηλώσουν συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα θα είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό ενηλίκων.

Σε πρώτη φάση, θα συμμετέχουν 10 άτομα και τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, ενώ για την εγγραφή τους απαιτείται όνομα και τηλέφωνο επικοινωνίας.

«Αρχιτέκτονας» αυτού του διαφορετικού φροντιστηρίου είναι η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που φέρει το όνομα «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας “Κρστε Μισιρκόβ”».

Η οργάνωση έχει έδρα την Αριδαία και εκεί θα διεξάγονται τα μαθήματα.

Σύμφωνα με τους σκοπούς της νεοσύστατης οργάνωσης που ιδρύθηκε μόλις στις 18 Νοεμβρίου 2018, πρωταρχικός στόχος είναι:

«Η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων».

Η δημιουργία της οργάνωσης είχε προκαλέσει την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του τότε βουλευτή Δημήτρη Καμμένου κατηγορώντας τους γείτονες για «προώθηση αλυτρωτικής πολιτικής».

Ο Κρίστε Μισίρκοφ, του οποίου η οργάνωση φέρει το όνομα, ήταν φιλόλογος και ιστορικός και θεωρείται πολύ σημαντικό όνομα για τους γείτονες. Μάλιστα, σχετική δημοσκόπηση που διεξήχθη στη χώρα, διαπίστωνε πως ο συγκεκριμένος θεωρείται «ο σημαντικότερος Μακεδόνας του 20ού αιώνα».

Στην «ανιστόρητη» όπως τη χαρακτηρίζει, Συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει την έναρξη μαθημάτων «μακεδονικής γλώσσας»,  ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

«Προκαλεί μεγάλο ζήτημα το γεγονός ότι αναγνώρισαν μια “μακεδονική” γλώσσα, η οποία είναι η γλώσσα του γειτονικού κράτους κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από άποψη διεθνούς δικαίου, οι γλώσσες των αυτοαποκαλούμενων μειονοτήτων δεν είναι υποχρεωτικό να διδάσκονται να διδάσκονται στη δημόσια εκπαίδευση. Δυστυχώς αν αυτοί έφτιαξαν ένα φροντιστήριο και λένε ότι διδάσκουν μακεδονικά, νόμιμα το πράττουν», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στο Sputnik.

Και προσθέτει:

«Αυτό προκύπτει από την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, που ονομάζει τη γλώσσα τους μακεδονική. Πριν από αυτήν, υπήρχαν δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που δεν επέτρεπαν να υπάρχει ο τίτλος μακεδονικός σε σωματεία και σε σχολεία τέτοιου είδος».

Εν κατακλείδι αναφέρει:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιείται ένας ελληνικός όρος που αφορά την ίδια την μακεδονική γλώσσα που ήταν από τη δημιουργία της, 3000 χρόνια πριν, τμήμα της ελληνικής γλώσσας δωρικής διαλέκτου. Αντίθετα, η γλώσσα των Σκοπιανών είναι μια γλώσσα εντελώς σλάβικη».

www.sputniknews.gr